dodnes ju môžeme vidieť zobrazenú na pitoreskných obrázkoch Josefa Ladu, visí ako emblém nad každým mäsiarstvom vo filmových rozprávkach, prerástla až do niečoho typického, čo sa nám spája s českou hospodou a jej kulinárskym umením studených predkrmov. Má len jedinú chybu. Jej objaviteľ a vynálezca podcenil jej raketový úspech a nedal si ju patentovať.
Do niekoľkých rokov ju začal napodobňovať celý svet a jej rozmach sa už nedal právne podchytiť. Ale všetko poporiadku. V roku 1857 si pražský mäsiar František Zvěřina povedal, že vyskúša niečo nové. Práve mu v mäsiarstve pristáli pôvabné kúsky bravčoviny – a síce utešené stehná z malých prasiatok. Nádherné, ružovučké, s jemnou kožkou a akurátnym pásikom podkožného tuku. Pochytil ho tvorivý ošiaľ a povedal si, že sa im trošku povenuje.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.