už len ten názov. Stačí ho pred hladnými krkmi vysloviť a hneď majú pocit, že dostanú na stôl niečo výnimočné. Čo bude na večeru? Fricassée! Aké bude ich prekvapenie, keď pred nich položíme dusené kuracie či králičie kúsky na smotane! Toto má byť ten úžasný francúzsky gurmánsky sen? Stelesnenie snažení generácií afektovaných a neznesiteľne povýšeneckých francúzskych šéfkuchárov?
Nuž – áno. Práve to, že túto kombináciu s charakteristickou plnou, až takmer rustikálnou chuťou pozná celý svet a vo veľkom si ho v rôznych variáciách pripravuje, je dôkazom, aký veľký labužnícky hit predložili Francúzi svetu. Úspech sa totiž nemeria tým, ako veľmi vyfintené a žiadané jedlo je, ale tým, ako veľmi sa medzi ľuďmi rozšíri, aké rôzne nové nápevy sa na pôvodnú pieseň nalepia a k čomu ďalej inšpiruje. Prvé zmienky o fricassée máme zo stredoveku.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.