Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vojdeme do tej najsnobskejšej reštaurácie v Paríži. Usadíme sa podľa etikety, rozprávame ticho a pokojne, aristokrati predsa nezvyšujú hlas. Odmietneme menu, preč s takou taľafatkou! A potom si s úsmevom a zadosťučinením vypýtame na večeru Entrecôte Café de Paris.

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza GETTY IMAGES Mnohí francúzski kuchári sa snažia túto omáčku odkopírovať a vylepšiť, no originálny recept je dobre stráženým tajomstvom.

ak sa k nám deň predtým správali v tej reštaurácii odporne, ba až nedôstojne, povyšovali sa a krútili nosom pri každom našom roztomilom pokuse objednať si lámanou francúzštinou a potom sme ich počuli z kuchyne, ako sa zabávajú na náš účet, toto je tá správna pomsta. Dalo by sa povedať dokonalá, pretože nemôžete Francúza uraziť väčšmi ako svetovo preslávenou a veľmi chutnou omáčkou Café de Paris. 

Francúzi sa jej ostentatívne vyhýbajú, len sťažka ju nájdeme vo francúzskych gastronomických encyklopédiách, nevynímajúc tú najobsiahlejšiu – Larousse Gastronomique. Pritom má taký echtovný francúzsky názov! Ale čo je najponižujúcejšie, je mimoriadne chutná a dokonca obľúbenejšia ako rôzne iné finesy francúzskej kuchyne. Prečo sa jej Francúzi tak stránia? 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite