človek experimentuje s jedlom už pekných pár tisícročí a treba mu priznať, že za tie roky s ním povystrájal všeličo a veruže aj na všeličo prišiel. Dokázal vyčariť tie najrôznejšie chuťové variácie a vône, prísť na ozaj bizarné spôsoby prípravy – spomeňme si napríklad len na čínske vajce. S jedlom liečil, viedol vojny či popravoval. Zdá sa, že do gastronomickej rozkoše dokázal investovať mimoriadne kvantum svojej tvorivej energie. Viac vynachádzavosti nachádzame už len pri snahe o rozmnožovanie.
Dôsledkom ľudskej vynachádzavosti na poli kulinárčiny je práve tento berberský skvost – tajine. Jeho elegantný tvar totiž nenesie len estetickú, ale aj praktickú funkciu. Jedlo, ktoré sa na jeho spodnej, pomerne plytkej miske najprv zatiahlo, sa potom po prikrytí nádhernou zvonovou pokrývkou začalo veľmi pomaly, no zato vytrvalo dusiť vo vlastnej šťave.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.