málokto vie, že za vznik obligátneho hermelínu, enciánu či plesnivca – ako sa volajú československé varianty camembertu – môže našinec vďačiť priamo veľkým spoločenským pohybom v osemnástom storočí. Francúzi svojej revolúcii vďačia teda aj za jeden z najslávnejších exportných produktov vlastnej gastronómie. To vám bolo takto. Žila raz v dedinke menom Camembert jedna múdra šikovná žena Mária Hatelová.
Keď sa dejiny dali do pohybu, hľadal v ich dedine úkryt pred revolúciou a stíhaním kňaz z dedinky Brie, preslávenej ohromnými syrovými kotúčmi s bielou plesňou. Z vďačnosti za poskytnutie útočiska alebo len z vlastnej neposednosti, keďže v tom zapadákove nemal čo robiť, kňaz svojej záchrankyni poskytol recept na prípravu slávneho syra, ktorý sa vtedy volal fromage a croute fleurie.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.