mnohí sa už iste naparujú, dvíhajú ruky ako snaživci v triede, aby hrdo vyhlásili, že oni vedia, teda aspoň tušia, prečo grana nie je parmezán a že tá cena len odráža, že je to priemyselná ponáška na posvätného kráľa syrov z kraja Emilia Romagna. Určite vznikol v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď sa začali vyrábať potraviny priemyselne, vo veľkom a bez ohľadu na stáročiami cibrené mliekarenské a syrárske remeslo.
Nuž, hlbšie sa mýliť nedá. Grana padano nie je mladý syr. Zreje síce rýchlejšie ako Parmigiano-Reggiano, a teda sa predáva už po deviatich mesiacoch, to je pravda, no rok, keď sa prvýkrát objavil na svete, sa pohyboval niekde v rozmedzí rokov 1100 a 1200, čiže v dvanástom storočí.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.