Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Údolie Pádu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poznáme ho ako lacnejšiu alternatívu staršieho a trochu slávnejšieho bratranca, ktorý sa volá parmezán. Má podobnú textúru, rovnako sa krája, predáva sa v podobných trojuholníkových krajcoch. V čom teda tkvie ten hlavný rozdiel a prečo ho kupovať? Syr grana padano.

Dobré jedlo: Údolie Pádu GETTY IMAGES Grana Padano je lahodný, oveľa viac mliekom zaváňajúci syr, sladší ako parmezán, bez horkastej koncovky.

mnohí sa už iste naparujú, dvíhajú ruky ako snaživci v triede, aby hrdo vyhlásili, že oni vedia, teda aspoň tušia, prečo grana nie je parmezán a že tá cena len odráža, že je to priemyselná ponáška na posvätného kráľa syrov z kraja Emilia Romagna. Určite vznikol v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď sa začali vyrábať potraviny priemyselne, vo veľkom a bez ohľadu na stáročiami cibrené mliekarenské a syrárske remeslo. 

Nuž, hlbšie sa mýliť nedá. Grana padano nie je mladý syr. Zreje síce rýchlejšie ako Parmigiano-Reggiano, a teda sa predáva už po deviatich mesiacoch, to je pravda, no rok, keď sa prvýkrát objavil na svete, sa pohyboval niekde v rozmedzí rokov 1100 a 1200, čiže v dvanástom storočí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite