Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Verný priateľ

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Francúzsko má štyri základné omáčky a ich kodifikácia trvala niekoľko storočí. Svoju omáčku má však aj kuchyňa, ktorej zásadný gastronomický význam poznajú len experti a kladú ju ďaleko pred tú francúzsku. Ide o Baskicko a omáčka sa volá pil pil.

Dobré jedlo: Verný priateľ GETTY IMAGES Pri určitej teplote sa olej s bielou šťavou z tresky spojí a vytvorí nádhernú, jemnú omáčku neodolateľnej rybej chuti.

mnohí sa možno začudujú. Baskicko a najlepšia kuchyňa? Nuž, kto sa vyzná a sleduje všemožné rebríčky reštaurácií a šéfkuchárov, alebo si len zoberie Michelinovho sprievodcu a poráta počet trojhviezdičkových reštaurácií na kilometer štvorcový, výsledok pozná. Baskicko je kulinárske eldorádo. A nie je to len výmysel posledných rokov či nebodaj marketingový ťah miestneho ministerstva cestovného ruchu, ako sme toho často svedkom pri rôznych nordických a východoázijských gastronomických módnych vlnách.  Baskicko bolo baštou dobrého jedla odjakživa. 

Dá sa dokonca s istým prižmúrením oka tvrdiť, že vlastne aj s prispením Baskicka a kedysi bývalých provincií, teraz regiónov  južného Francúzska – Gaskonska a Okcitánie –, sa z francúzskej kuchyne stal etalón gurmánskej slasti a miesto, kam sa chodí za jedlom. No tie najintenzívnejšie chute, prekvapivé kombinácie a najmä dlho pestovaná, tisícročiami cibrená kulinárska tradícia sa nachádzajú presne v tom zvláštnom ohybe medzi Pyrenejami a Biskajským zálivom. Baskicko je severnou a najbohatšou časťou Španielska. Baskovia na tomto zvláštnom mieste žijú už nejakých tisíc rokov. Žijú, pracujú, no najmä varia a jedia. Sú to oni, ktorí pomaly, ale iste posielajú do sveta na skusy nové kuchárske nápady, zázračné chute, a potom pozorujú, čo sa s nimi v tom svete stane. Jedným z takýchto vynálezov je aj sušená treska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite