Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vojnové mlieko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je to taký malý zázrak. Poznáme ho v dvoch verziách, sladenej a nesladenej, pričom pri tej prvej sa nejednému z nás pri jeho zmienke roztrasie hlas, zarosia oči a nachvíľu sa prestaneme ovládať. Chutí božsky a je diabolsky návykové. Salko.

Dobré jedlo: Vojnové mlieko FOTO GETTY IMAGES Vďaka svojej chuti a praktickosti sa kondenzované mlieko po niekoľkých rokoch prebojovalo dokonca aj do rodinných receptov.

kondenzované sladené a nesladené mlieko. To je jeho pravý názov. A človek si oprávnene kladie otázku, kto stojí za týmto vynálezom. Pretože tá chuť v jeho sladenej podobe je taká neodolateľná a vábivá, že sa dotyčný musí vždy mimoriadne ovládať, aby neskončil pri nákupe s niekoľkými tubami v košíku. Keď ešte existovala len jeho verzia v konzervách, ktorú gazdinky kupovali do svojich sviatočných dezertov,  možno sa mu dalo odolať, no keď si nejaký stelesnený diabol všimol, ako veľmi jeho chuť ľudstvom máva, okamžite začal toto sladené mlieko plniť do praktických túb a ponúkať rovno pri pokladni. 

Človek by si myslel, že kondenzované mlieko vzniklo priamo nato, aby ľudstvo pokúšalo, vábilo a robilo neplechu, no pravda je presne opačná. Salko vzniklo preto, aby ľudí zachraňovalo pred smrťou a chorobami, nie vodilo po najšpinavších uličkách gastronomických slastí. Ako to teda bolo? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite