príbeh tresky v remuláde, ako ju spočiatku poznali mnohí, sa začal písať v podniku Ryba. Ten mal prevádzky v Bratislave, Žiline a Košiciach. Práve tam sa pred 70 rokmi zrodila obľúbená pochúťka, ktorá sa jedla na raňajky aj večeru, brávala sa so sebou aj ako chutná desiata či olovrant. Iba obedu sa akosi nepošťastilo uchmatnúť si kúsok z nej.
Samotná továreň Ryba Žilina vznikla v roku 1924, ryby sa v nej ale spracovávali už od roku 1892. Už od 20. rokov sa v meste predávali rybie konzervy. Podnikaniu sa darilo. Z továrne sa stal podnik Eletko, ktorý už necielil len na milovníkov rýb, ale aj na ďalšie rýdzo slovenské potraviny, akými sú bryndza a horčica. Sú to čisto „naše“ potraviny. Horčica z iných krajín chudí akosi inak a bryndzu za hranicami zoženiete len veľmi ťažko.
ako k nám priplávala Ryba
Podnik Ryba vznikol v roku 1924, v bratislavskom Zimnom prístave ho založili obchodníci Dr. Virsík a Dr. Dvořáček spolu s dvomi nemenovanými štátnymi zamestnancami, ktorí im poskytli financie. Spoločnosť sa nezameriavala iba na dovoz rýb, ale spracovávala zeleninu a jej súčasťou bola aj octáreň.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.