Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .dobré jedlo

Treska v majonéze je na našich stoloch už desaťročia. Za jej obľúbenosťou je i kúsok nostalgie, pretože aj dnes chutí rovnako, ako keď sme boli deťmi. Jej odkaz sa posúva z generácie na generáciu. Aký je ale príbeh tejto 70-ročnej stálice našej gastronómie?

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár? B. PALKOVIČ/VTEDY/TASR 9. január 1977, Bratislava: Valéria Žilová a výrobný námestník Oldřich Lipa v podniku Ryba s novým balením tresky v majonéze.

príbeh tresky v remuláde, ako ju spočiatku poznali mnohí, sa začal písať v podniku Ryba. Ten mal prevádzky v Bratislave, Žiline a Košiciach. Práve tam sa pred 70 rokmi zrodila obľúbená pochúťka, ktorá sa jedla na raňajky aj večeru, brávala sa so sebou aj ako chutná desiata či olovrant. Iba obedu sa akosi nepošťastilo uchmatnúť si kúsok z nej.

Samotná továreň Ryba Žilina vznikla v roku 1924, ryby sa v nej ale spracovávali už od roku 1892. Už od 20. rokov sa v meste predávali rybie konzervy. Podnikaniu sa darilo. Z továrne sa stal podnik Eletko, ktorý už necielil len na milovníkov rýb, ale aj na ďalšie rýdzo slovenské potraviny, akými sú bryndza a horčica. Sú to čisto „naše“ potraviny. Horčica z iných krajín chudí akosi inak a bryndzu za hranicami zoženiete len veľmi ťažko.

ako k nám priplávala Ryba

Podnik Ryba vznikol v roku 1924, v bratislavskom Zimnom prístave ho založili obchodníci Dr. Virsík a Dr. Dvořáček spolu s dvomi nemenovanými štátnymi zamestnancami, ktorí im poskytli financie. Spoločnosť sa nezameriavala iba na dovoz rýb, ale spracovávala zeleninu a jej súčasťou bola aj octáreň. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite