Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Brucho mesta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nie každý ho miluje, introverti to miesto napríklad zvládajú veľmi ťažko. Príliš veľa ľudí, príliš veľa hluku, vecí, rečí a tovaru. Pre sangvinikov života cvrkot, pre hedonistov a epikurejcov palác radosti. Miesto, kde sa tvorí civilizácia – trh.

Dobré jedlo: Brucho mesta GETTY IMAGES Trh vraj vznikol presne v deň, keď sa náš prapredok rozhodol vyjsť pred svoje obydlie, aby zamenil svoj prebytok za niečo, čo nemá a potrebuje.

už z diaľky vieme, že sa k nemu blížime. Výskyt ľudí s vypletanými košíkmi a hladnými očami je čoraz častejší, každým krokom ľudská premávka hustne a ľudia, ktorí sa na tom mieste zvyčajne v sobotu pravidelne stretávajú, si už z diaľky vehementne mávajú alebo len sprisahanecky pokývu hlavou. A už ho vidieť – v radoch nastavané stánky zasypané pestrofarebným tovarom – zelenina, ovocie, textil. A pri každom stánku diškurujúci zákazník, ktorý sa zaujíma, ovoniava a očami preberá vystavenú ponuku. 

Skúsený harcovník už od prvého pohľadu vie, či ide o amatéra alebo skutočného trhového matadora. Tí sa väčšinou už na trhu nepristavujú, iba ak zbadajú niečo nové, čo tu dosiaľ nebolo. Majú svoje vychodené cestičky, presný okruh už overených dodávateľov, pri ktorých nakúpia vždy presne ten istý tovar. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite