Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

QR kódy sú čoraz populárnejšie. Z automobiliek sa rozšírili do všetkých odvetví. V čom spočíva ich výhoda?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .fenomén

Malý štvorec, ktorý tvoria rôzne pospájané štvorce pripomínajúce hru Tetris, je už niekoľko rokov bežnou súčasťou našich životov. Vieme si vďaka nemu zistiť informácie o produktoch a podujatiach, pozrieť si v podniku menu, objednať si aj prostredníctvom neho zaplatiť.

QR kódy sú  čoraz populárnejšie. Z automobiliek sa rozšírili do všetkých odvetví. V čom spočíva ich výhoda? týždeň QR kódy sa používajú takmer všade, môžete nimi platiť faktúry, alebo slúžia na propagáciu a rýchly prístup k webu jednotlivých subjektov. Skúste si naskenovať tento náš.

dnes je tento malý štvorec celosvetovo známy ako QR kód. Kto by mu hádal nanajvýš pol druha desaťročia, bude trochu prekvapený – dvojrozmerný čiarový kód tento rok oslavuje tridsiatku. V roku 1994 ho vyvinula japonská spoločnosť Denso Wave na označovanie automobilových dielov. Čo sa skrýva pod skratku QR? Dve obyčajné slová: Quick Response, čiže rýchla odpoveď. Kód získal svoje pomenovanie podľa rýchlosti, akou je dekódovaný. 

A čo je vlastne QR kód? Definuje sa ako kód „z bielych a čiernych štvorcových modulov zložených do štvorcovej matice“, pričom jeho veľkosť je „od 21×21 do 177×177 bodov s nárastom o 4 moduly v každom rozmere“. Tri väčšie štvorčeky a jeden menší v rohoch kódu sú informáciou pre čítačku, zvyšok obrazca obsahuje šifrovanú informáciu. Šifru netvoria len číslice či písmená, ale môže obsahovať aj japonské znaky kandži. QR kód obsahuje obrovské množstvo informácií, ktoré závisia od samotného zloženia kódu. Už spomínaných japonských znakov môže poňať viac ako 1 800, pri čísliciach toto číslo presahuje 7-tisíc znakov.  Obsah uloženej informácie ale nesmie presiahnuť 3-tisíc bajtov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite