no ale človek si myslí a skutočnosť je aj tak iná. Tento fakt býva veľmi často trpký, niekedy však prinesie aj nové a nečakane príjemné impulzy do života. Tento rok som objavil cold brew kávu a za studena macerovaný čaj. A ešte jeden dezert.
čaj na studeno
Čínska čajová tradícia úplne odmieta vychladnutý čaj, hovorí, že studený čaj je hadí jed a dávali ho nanajvýš väzňom. Neviem, ako je to v iných čajových veľmociach, ale trúfam si povedať, že podobne, aj keď možno nepoužívajú také prísne slová. Našťastie, je tu variant za studena lúhovaného čaju.
Táto tradícia pochádza z Japonska. Keď priplávali v 17. storočí do Japonska Holanďania, Japonci ho už veselo pripravovali. Návštevníci Japonska vedia, že studený čaj je dodnes veľmi populárnym nealkoholickým nápojom. Na jeho prípravu naozaj nič špeciálne nepotrebujete. Do kanvice dáte zelený, čierny alebo biely čaj (ja dávam 10 – 12 gramov zeleného čaju na liter, ale určite si nájdete správnu vlastnú hmotnosť a druh) a zalejete vodou. Nepoužívajte jazmínový a inak dochutený čaj. Nikdy nedávajte do kanvice tie čajové sitká, ktoré sú ich súčasťou, lebo lístky zväčšia svoj objem, mali by voľne plávať. Naopak, dá sa použiť väčšia nádoba na french press. No a o čo menej vecí potrebujeme na prípravu studeného čaju, o to viac trpezlivosti musíme mať. Hotový bude za 14 – 24 hodín.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.