Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav

.marian Jaslovský .lifestyle .dobré jedlo

Myslel som si, že moje kávové a čajové návyky nemôže nič zásadné zmeniť, pretože som k nim roky dospieval: Káva espresso bez mlieka a cukru, niekedy pre zmenu mocca express (koťogo), čaje tak ako sa patrí, kanvička, misky. Veď mám aj certifikát z čajovej školy a niečo odpité.

Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav ANAWAT_S/GETTY IMAGES Cold Brew káva sa môže podávať aj s citrónom.

no ale človek si myslí a skutočnosť je aj tak iná. Tento fakt býva veľmi často trpký, niekedy však prinesie aj nové a nečakane príjemné impulzy do života. Tento rok som objavil cold brew kávu a za studena macerovaný čaj. A ešte jeden dezert.

čaj na studeno

Čínska čajová tradícia úplne odmieta vychladnutý čaj, hovorí, že studený čaj je hadí jed a dávali ho nanajvýš väzňom. Neviem, ako je to v iných čajových veľmociach, ale trúfam si povedať, že podobne, aj keď možno nepoužívajú také prísne slová. Našťastie, je tu variant za studena lúhovaného čaju. 

Táto tradícia pochádza z Japonska. Keď priplávali v 17. storočí do Japonska Holanďania, Japonci ho už veselo pripravovali. Návštevníci Japonska vedia, že studený čaj je dodnes veľmi populárnym nealkoholickým nápojom. Na jeho prípravu naozaj nič špeciálne nepotrebujete. Do kanvice dáte zelený, čierny alebo biely čaj (ja dávam 10 – 12 gramov zeleného čaju na liter, ale určite si nájdete správnu vlastnú hmotnosť a druh) a zalejete vodou. Nepoužívajte jazmínový a inak dochutený čaj. Nikdy nedávajte do kanvice tie čajové sitká, ktoré sú ich súčasťou, lebo lístky zväčšia svoj objem, mali by voľne plávať. Naopak, dá sa použiť väčšia nádoba na french press. No a o čo menej vecí potrebujeme na prípravu studeného čaju, o to viac trpezlivosti musíme mať. Hotový bude za 14 – 24 hodín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite