Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Korenie vášne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Počas tisícročí, čo si ľudstvo pripravuje jedlá a hľadá do nich rôzne ingrediencie, pravidelne nachádza aj zaručené afrodiziaká. Každá doba mala tie svoje. Niekde však šli aj ďalej. Začali ich kombinovať, aby sa sila znásobila. Takto vznikla čubrica.

Dobré jedlo: Korenie vášne GETTY IMAGES Čubrica je najmä zmes korenia a saturejka je len jeho základom. Dopĺňa ju ešte senovka grécka, ktorá sa s ňou mieša v rôznych pomeroch.

tá vôňa visí vo vzduchu. V Bulharsku, Albánsku, Srbsku, Čiernej Hore, Kosove, Bosne a Hercegovine. Čiastočne ju môžeme zacítiť aj v Turecku či v Grécku. No nie je taká intenzívna ako na Balkáne. V Bulharsku sa jej dokonca vôbec nedá vyhnúť. Čokoľvek vám donesú na stôl, máte ju tam. Či už  to bude ugrilované mäso alebo fazuľkový prívarok. Zvláštna, jemne ťaživá a zároveň pikantná vôňa. Mnohí sú po návšteve Balkánu tou vôňou a chuťou úplne presýtení. Je pravda, že je naozaj výrazná a veľmi charakteristická – jedlá tak trochu vtláča do jedného chuťového vnemu a často si celé menu kompletne podrobí. 

Treba povedať, že na Balkáne sa čubricou nešetrí. Ktovie, prečo to tak je. No zároveň dodajme, že často práve tí, ktorí sa na ňu sťažujú, si s radosťou doma na Slovensku sypú celé hrste majoránu do všetkého, čo pripomína prívarok či guláš alebo len tak okrajovo prešlo okolo akéhokoľvek mäsa. Nečudoval by som sa, keby mal podobne presýtený pocit cudzinec z nášho majoránkového šialenstva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite