Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Slnko s cukrom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí si tento nenápadný malý dezert pamätajú ešte z kuchyne svojich starých mám. Bol pripravený barbarsky, veľmi narýchlo a bez vína, pretože bol pre deti. Vymiešaný žĺtok s cukrom. Babička isto netušila, že vám dala základ slávneho zabaione.

Dobré jedlo: Slnko s cukrom FOTO GETTY IMAGES Zabaione sa rýchlo rozšírilo po celom Taliansku, nielen vďaka svojej jednoduchej príprave, ale najmä zaujímavej a lahodnej chuti.

dezert, ktorý sa neustále vracia na výslnie. Na chvíľu zmizne, keď si kuchári povedia, že niečo také jednoduché oni nebudú servírovať, a radšej sa predvádzajú trojposchodovými dekomponovanými čudami či prepiatymi tortami. No a potom príde obdobie minimalizmu, keď si kuchári pospomínajú na staré chute, zistia, že v jednoduchosti je krása a vymýšľať niečo, čo už je objavené, je mrhanie vzácnym časom. Na scéne sa znova objaví sladká omáčka z vymiešaných žĺtkov, buď ako príloha, či ako zálievka niečoho iného, alebo priamo ako hlavný chod, ku ktorému sa naservírujú mandľové sušienky alebo pusinky. 

Kde vznikol tento zázrak, táto jednoduchá svetložltá záležitosť, ktorá vonia letom a detskou bezstarostnosťou? Nuž, ako inak, v Taliansku. Nikto túto záležitosť nespochybňuje, hoci zabaione nájdeme aj vo Francúzsku ako sabayon alebo v Argentíne ako sambayón. Na hádky o tomto dezerte si totiž pokojne vystačia Taliani sami. A trenice sú to ozaj veľké. Každý si hudie svoje a naťahujú sa o ten vyšľahaný žĺtok s cukrom a vínom, akoby šlo o dokonale vybrúsený diamant. Hlásia sa k nemu Benátčania, tých zas bijú čapicami Toskánci a, samozrejme, pozadu nemôže zostať ani Piemont. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite