podľa cundry, šľapky, radodajky, neviestky či prostitútky. Tak by sme to preložili, keby sme chceli byť slušní. Slovo putana je totiž ešte trošku ostrejšieho rázu a presnejší preklad by už táto stránka nezniesla. No citlivý čitateľ si isto domyslí. Prečo práve tento názov? Nuž, dohaduje sa o tom celý Neapol, kde vraj táto omáčka vznikla, a je potrebné povedať, že od historky k historke ide o čoraz šťavnatejšie záležitosti. Netreba sa čudovať.
Neapol nikdy nevynikal prehnanou korektnosťou. K šťavnatej nadávke či pomenovaniu drsní rybári a námorníci nemali ďaleko. Takže pomenovať omáčku ako tú od cundry je ešte pomerne malebné výrazivo. Okolo vzniku omáčky sa teda poneviera niekoľko zaručených klebiet, jednou z prvých a takrečeno rukolapných je, že ju vymysleli ľahké ženy v Španielskej štvrti Neapola, keď sa potrebovali narýchlo nasýtiť medzi číslami.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.