Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Radí sa medzi najobľúbenejšie omáčky na cestoviny. Paradajky, cesnak, olivy, kapary, oregano a niekde aj sardelky. Omáčka má charakteristickú chuť aj vôňu, no najviac púta svojím názvom. Ten, kto ju pomenoval, sa s ním ani trochu nemaznal. Sugo alla puttanesca.

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie GETTY IMAGES Niektorí ľudia tvrdia, že práve farebnosť omáčky môže za jej názov, lebo je pestrofarebná ako sukne ľahkých dievčat v Španielskej štvrti.

podľa cundry, šľapky, radodajky, neviestky či prostitútky. Tak by sme to preložili, keby sme chceli byť slušní. Slovo putana je totiž ešte trošku ostrejšieho rázu a presnejší preklad by už táto stránka nezniesla. No citlivý čitateľ si isto domyslí. Prečo práve tento názov? Nuž, dohaduje sa o tom celý Neapol, kde vraj táto omáčka vznikla, a je potrebné povedať, že od historky k historke ide o čoraz šťavnatejšie záležitosti. Netreba sa čudovať. 

Neapol nikdy nevynikal prehnanou korektnosťou. K šťavnatej nadávke či pomenovaniu drsní rybári a námorníci nemali ďaleko. Takže pomenovať omáčku ako tú od cundry je ešte pomerne malebné výrazivo. Okolo vzniku omáčky sa teda poneviera niekoľko zaručených klebiet, jednou z prvých a takrečeno rukolapných je, že ju vymysleli ľahké ženy v Španielskej štvrti Neapola, keď sa potrebovali narýchlo nasýtiť medzi číslami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite