Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Radí sa medzi najobľúbenejšie omáčky na cestoviny. Paradajky, cesnak, olivy, kapary, oregano a niekde aj sardelky. Omáčka má charakteristickú chuť aj vôňu, no najviac púta svojím názvom. Ten, kto ju pomenoval, sa s ním ani trochu nemaznal. Sugo alla puttanesca.

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie GETTY IMAGES Niektorí ľudia tvrdia, že práve farebnosť omáčky môže za jej názov, lebo je pestrofarebná ako sukne ľahkých dievčat v Španielskej štvrti.

podľa cundry, šľapky, radodajky, neviestky či prostitútky. Tak by sme to preložili, keby sme chceli byť slušní. Slovo putana je totiž ešte trošku ostrejšieho rázu a presnejší preklad by už táto stránka nezniesla. No citlivý čitateľ si isto domyslí. Prečo práve tento názov? Nuž, dohaduje sa o tom celý Neapol, kde vraj táto omáčka vznikla, a je potrebné povedať, že od historky k historke ide o čoraz šťavnatejšie záležitosti. Netreba sa čudovať. 

Neapol nikdy nevynikal prehnanou korektnosťou. K šťavnatej nadávke či pomenovaniu drsní rybári a námorníci nemali ďaleko. Takže pomenovať omáčku ako tú od cundry je ešte pomerne malebné výrazivo. Okolo vzniku omáčky sa teda poneviera niekoľko zaručených klebiet, jednou z prvých a takrečeno rukolapných je, že ju vymysleli ľahké ženy v Španielskej štvrti Neapola, keď sa potrebovali narýchlo nasýtiť medzi číslami. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite