Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím si nás opantáva mačka? (k medzinárodnému dňu mačiek)

.marian Jaslovský .lifestyle

Tento týždeň bolo na sociálnych sieťach viac mačiek ako bežne. Vo štvrtok bol totiž medzinárodný deň mačiek, tak sa každý pochválil tou svojou/svojim. Mačkári milujú mačky láskou bez akýchkoľvek podmienok. Ako uvidíme neskôr, inak sa ani nedá. Psiari niekedy hovoria, že mačky sú falošné, sebastredné, egoistické tvory, k svojmu pánovi necítia nič ako lásku, spolužitie s človekom je čistá vypočítavosť a robia si čo chcú.

Čím si nás opantáva mačka? (k medzinárodnému dňu mačiek) unsplash

z tohto súvetia sa blíži pravde len posledné konštatovanie: Mačka sa nedá vycvičiť ako pes (vlastne bez mimoriadneho úsilia sa nedá vycvičiť vôbec) a má vlastný život. Mačkársky žart hovorí, že mačka sa vie naučiť až 160 povelov, ale má to úplne na háku. Lenže 10-tisíc rokov spolužitia ukázalo, že to, čo si chcú robiť, je pre ľudí veľmi užitočné a príjemné. Inak by sme to spolu neťahali tak dlho a úspešne. 

Áno, mačky boli veľmi úspešné a ich domestifikácia na celom svete prebehla pomerne rýchlo. Jedným z dôkazov je, že sú po celom svete veľmi podobné a nie je tu taká tvarová diverzita ako u psov (až na malé výnimky).

život s rockovou hviezdou

Aby bolo jasné, ja som „pod obojím“ a milujem mačky aj psov (a ďalšie zvieratá), veď som z dediny. Najlepšieho psa na svete (všetci psiari majú najlepšieho psa na svete) – labradorskú zmesku Laru som mal 13 a pol roka, od asi roku jej života a keď zomrela, veľmi to bolelo. Do toho situácia vo svete, u nás, skrátka, povedal som si, že na toto treba silnejší „matroš“. A adoptoval som si nie jedno mača, ale rovno, teda krátko po sebe, dve. Dnes viem, že som lepšie urobiť nemohol, aj keď sa mi byt zmenil na nepoznanie a niektoré veci zmenili dosť radikálne miesto. 

pixabay

Žiť so psom je ako bývať s najlepším priateľom. Nemusí byť dokonalý, ale je to skrátka pokojné porozumenie. S mačkami je to trochu dynamickejšie. Pretože niežeby neboli priatelia, jasné, že sú. Ale sú to rockové hviezdy, ktoré ťa občas zaplavia pozornosťou, inokedy ťa okázalo ignorujú a občas vyhodia televízor z hotelového okna (pardon, zhodia črepník alebo čokoľvek sa dá zhodiť). A potom prídu, pradú, obtierajú sa, lížu nás svojim drsným jazykom, capkajú nás labkami po tvári a my sme hotoví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite