Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Šiesta omáčka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najčastejšie ju nájdeme v utešenej bielej mištičke. Podáva sa naozaj k hocičomu, či už je to silná rybia polievka, hranolky alebo grilovaná zelenina. Je veľmi prispôsobivá a sebavedomá. Vie, že aj tak sa nakoniec všetci budú pýtať len na ňu. Aioli.

Dobré jedlo: Šiesta omáčka GETTY IMAGES Príprava aioli je priam staroveká: zoberieš cesnak, hodíš ho do mažiara, pridáš olej a ocot, posolíš, okoreníš a máš.

a je to tak. Môžeme mať pred sebou čokoľvek, vyberaného homára, tú najlepšiu bujabézu alebo nebodaj delikátne pripravené artičoky, všetko jedno, čoraz častejšie sa naše chuťové bunky pýtajú, čo je to tá biela nadýchaná emulzia, za ktorou v pravidelnom intervale siaha naša ruka, aby do nej namočila či už zeleninu, alebo kúsky mäsa. Je totiž neodolateľná a všetkému dáva nezabudnuteľný dotyk. 

Pozdvihuje, vynáša na nové poschodia chutí. Francúzi si kodifikovali najprv štyri, neskôr päť základných omáčok, ktoré vládnu ich kuchyni. No pritom zabudli na tú najstaršiu, najposvätnejšiu – cesnakovú aioli. Možno to bolo tým, že tie omáčky kodifikoval Auguste Escoffier a bolo to na konci devätnásteho storočia, keď vládla veľmi jasná predstava o tom, čo je kuchárske remeslo, a že omáčka vzniká jednoznačne pri tepelnej úprave. Aioli je iná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite