čo je na tom, citrón ako citrón, povedia si iste mnohí. No niečo na nich istotne bude, pretože po citrónoch z Amalfi, presnejšie práve po odrode sfusato sa zháňajú všetci kuchári a gurmáni široko-ďaleko. Nejde totiž o ich jemnú kyselkavo sladkastú chuť a neuveriteľné množstvo šťavy s pomerne málo jadierkami, ale predovšetkým mimoriadne aromatickú šupku, ktorá potom dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu.
Čím to je, že práve na Amalfi sa rodia takéto žlté zázraky, ktoré fascinujú svet? Nuž, odpoveď je veľmi jednoduchá. Vynikajúce prírodné podmienky a už skoro tisícročie usilovnej kultivácie. Práve v jedenástom storočí sa na amalfské pobrežie dostali arabskí obchodníci, ktorí so sebou doniesli zázračný strom či skôr krík.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.