Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niektorí z nás ich možno zahliadli na potulkách Talianskom, niektorí dokonca mali tú česť ich aj ochutnať. Obrovské svetložlté slnká s delikátnou kôrou a iskrivým vnútrajškom. Sú to citróny, no nie hocijaké. Sú sladšie a volajú sa sfusato amalfitano.

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi GETTY IMAGES Pri citrónoch z Amalfi ide predovšetkým o mimoriadne aromatickú šupku, ktorá dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu.

čo je na tom, citrón ako citrón, povedia si iste mnohí. No niečo na nich istotne bude, pretože po citrónoch z Amalfi, presnejšie práve po odrode sfusato sa zháňajú všetci kuchári a gurmáni široko-ďaleko. Nejde totiž o ich jemnú kyselkavo sladkastú chuť a neuveriteľné množstvo šťavy s pomerne málo jadierkami, ale predovšetkým mimoriadne aromatickú šupku, ktorá potom dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu. 

Čím to je, že práve na Amalfi sa rodia takéto žlté zázraky, ktoré fascinujú svet? Nuž, odpoveď je veľmi jednoduchá. Vynikajúce prírodné podmienky a už skoro tisícročie usilovnej kultivácie. Práve v jedenástom storočí sa na amalfské pobrežie dostali arabskí obchodníci, ktorí so sebou doniesli zázračný strom či skôr krík. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite