Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niektorí z nás ich možno zahliadli na potulkách Talianskom, niektorí dokonca mali tú česť ich aj ochutnať. Obrovské svetložlté slnká s delikátnou kôrou a iskrivým vnútrajškom. Sú to citróny, no nie hocijaké. Sú sladšie a volajú sa sfusato amalfitano.

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi GETTY IMAGES Pri citrónoch z Amalfi ide predovšetkým o mimoriadne aromatickú šupku, ktorá dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu.

čo je na tom, citrón ako citrón, povedia si iste mnohí. No niečo na nich istotne bude, pretože po citrónoch z Amalfi, presnejšie práve po odrode sfusato sa zháňajú všetci kuchári a gurmáni široko-ďaleko. Nejde totiž o ich jemnú kyselkavo sladkastú chuť a neuveriteľné množstvo šťavy s pomerne málo jadierkami, ale predovšetkým mimoriadne aromatickú šupku, ktorá potom dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu. 

Čím to je, že práve na Amalfi sa rodia takéto žlté zázraky, ktoré fascinujú svet? Nuž, odpoveď je veľmi jednoduchá. Vynikajúce prírodné podmienky a už skoro tisícročie usilovnej kultivácie. Práve v jedenástom storočí sa na amalfské pobrežie dostali arabskí obchodníci, ktorí so sebou doniesli zázračný strom či skôr krík. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite