o tom, že pizza nie je celkom taliansky vynález, sme už na týchto stránkach písali. Má mnohých predkov, pretože rozťahať cesto do tvaru slnka, naukladať naň, čo dom dal a nechať ho upiecť v rozhorúčenej chlebovej peci, nie je také ťažké vynájsť. Máme o tom dôkazy už v Homérovi, vyskytuje sa rovnako na Kaukaze ako v Anatólii, chlebové cesto obkladali aj v starovekom Ríme. Jediné, čo sa Talianom naozaj nedá uprieť, je fakt, že z tejto pochúťky, ktorá sa pripravovala sporadicky, vyrobili pravidelný fastfood.
Práve v Neapole totiž začali predávať obložené chlebové cesto ráno robotníkom a námorníkom zo špeciálnych stánkov. Vznikla tak pizza, ako ju poznáme dnes. Samozrejme, teraz sme Talianom trochu ukrivdili. Jedno im totiž nemožno uprieť. Aj z maličkosti, ako je obložené kysnuté cesto upečené v chlebovej peci, vedia vykúzliť čosi úžasné. Vidíme to v Taliansku prakticky všade – v architektúre, v obliekaní, v stolovaní či hudbe. Všetko sa tvári absolútne nenútene, akoby to len tak zľahka vypadlo géniovi z rúk.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.