Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vznešená margaréta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Patrí medzi najčastejšie objednávaný fastfood, samozrejme, ak ju zaň považujeme. Je pravda, že v poslednom čase sa z tejto kategórie začína vymykať a Taliani usilovne pracujú na tom, aby sa tak stalo. Okrúhly koláč vo farbe talianskej trikolóry. Pizza margherita.

Dobré jedlo: Vznešená margaréta GETTY IMAGES Margherita je tá jediná pravá neapolská pizza a všade tam, kde potrebujú pizzu zobraziť, siahajú práve po nej – červený podklad, biele lupene mozzarelly a zelené lístky bazalky.

o tom, že pizza nie je celkom taliansky vynález, sme už na týchto stránkach písali. Má mnohých predkov, pretože rozťahať cesto do tvaru slnka, naukladať naň, čo dom dal a nechať ho upiecť v rozhorúčenej chlebovej peci, nie je také ťažké vynájsť. Máme o tom dôkazy už v Homérovi, vyskytuje sa rovnako na Kaukaze ako v Anatólii, chlebové cesto obkladali aj v starovekom Ríme. Jediné, čo sa Talianom naozaj nedá uprieť, je fakt, že z tejto pochúťky, ktorá sa pripravovala sporadicky, vyrobili pravidelný fastfood. 

Práve v Neapole totiž začali predávať obložené chlebové cesto ráno robotníkom a námorníkom zo špeciálnych stánkov. Vznikla tak pizza, ako ju poznáme dnes. Samozrejme, teraz sme Talianom trochu ukrivdili. Jedno im totiž nemožno uprieť. Aj z maličkosti, ako je obložené kysnuté cesto upečené v chlebovej peci, vedia vykúzliť čosi úžasné. Vidíme to v Taliansku prakticky všade – v architektúre, v obliekaní, v stolovaní či hudbe. Všetko sa tvári absolútne nenútene, akoby to len tak zľahka vypadlo géniovi z rúk. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite