Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Káva nie je len nápoj, ale aj kultúrny a spoločenský fenomén

.marian Jaslovský .bibiána Kristína Danitová .lifestyle .fenomén

Káva nie je len nápoj, ale aj súčasť života, nášho osobného vesmíru, rituálov ráno, popoludní, kedykoľvek. Nech si už kávu pripravujeme akokoľvek, milujeme ju a nevieme si bez nej predstaviť ani deň.

Káva nie je len nápoj, ale aj kultúrny a spoločenský fenomén HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES François-Joseph-Aimé de Lemud: Kaviareň, 1840. Káva sa stala v Európe obľúbenou kratochvíľou.

prvá zmienka o nápoji z kávovníkových zŕn pochádza zo severovýchodnej oblasti Etiópie. Ich povzbudivé účinky tamojších obyvateľov očarili. Z Etiópie putoval kávovník pravdepodobne cez Egypt na Arabský polostrov, kde sa začalo s jeho pestovaním. Na pitie kávy, ako ho poznáme dnes, museli naši predkovia čakať do 15. storočia, z tohto obdobia totiž pochádzajú prvé dôveryhodné zmienky o nápoji pripravenom zo zŕn kávovníka. Ako prví si na tomto aromatickom moku pochutnali v Jemene. Už vtedy vedeli, že zrná je potrebné upražiť a následne uvariť. Tento spôsob prípravy sa zachoval dodnes, teda aspoň v arabských krajinách, kde sa káva varí v džezve. Prvá kaviareň na svete bola vraj otvorená v roku 1475 v Konštantínopole (dnešný Istanbul). Káva sa postupne rozšírila cez Egypt do južnej časti Arabského polostrova, kde sa začalo s jej pestovaním.

V 17. storočí sa káva dostala do Európy, kde sa stala veľmi populárnou. Napríklad v roku 1669 priniesol turecký ambasádor Suleiman Aga značné množstvo kávy na parížsky dvor kráľa Ľudovíta XIV., čím zaviedol módu prípravy a vychutnávania kávy v tureckom štýle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite