Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste sa s tým už stretli. Zrazu sa na stole zjaví vínna fľaša uzavretá korunnou zátkou. Na pohľad víno aj pivo. Človek nevie, čo s tým – či si z neho niekto strieľa alebo sa mu sníva. Zoznámte sa: Pét-Nat.

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou GETTY IMAGES Víno Pét-Nat sa nafľaškuje o niečo skôr, ako prebehne celková fermentácia, čiže po uzavretí fľaše víno ešte naďalej kvasí.

pétillants naturels – prírodné šumivé. Tak sa tieto vína volajú, no svoje vlastné označenie mať na fľašiach nemôžu, pretože im to oficiálne orgány, ktoré dohliadajú na akosť a označenie vín vo Francúzsku, nedovolia. Nadšenci sa ich teda rozhodli volať jednoduchou a praktickou skratkou Pét-Nat a takto ich spropagovať všade vo svete. 

Mnohí sa tejto novej móde čudujú: šumivé víno sa zrazu nepodáva za zvuku  dramatického buchnutia zátky a hlasného výkriku či výdychu dám, ale za nervózneho syčania unikajúceho kysličníka uhličitého malou dierkou v pivnej zátke, ktorá sa neraz vytvorí absolútne plebejským a nedôstojným spôsobom; vinár alebo bradatý čašník chytí pivnou zátkou zaštupľované víno, položí ho na stôl, vezme klinec, kladivo a buch. Zrazu z pivnej zátky trčí klinec, okolo neho tancujú frfotajúce bublinky a ozýva sa sykot unikajúceho vzduchu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite