pétillants naturels – prírodné šumivé. Tak sa tieto vína volajú, no svoje vlastné označenie mať na fľašiach nemôžu, pretože im to oficiálne orgány, ktoré dohliadajú na akosť a označenie vín vo Francúzsku, nedovolia. Nadšenci sa ich teda rozhodli volať jednoduchou a praktickou skratkou Pét-Nat a takto ich spropagovať všade vo svete.
Mnohí sa tejto novej móde čudujú: šumivé víno sa zrazu nepodáva za zvuku dramatického buchnutia zátky a hlasného výkriku či výdychu dám, ale za nervózneho syčania unikajúceho kysličníka uhličitého malou dierkou v pivnej zátke, ktorá sa neraz vytvorí absolútne plebejským a nedôstojným spôsobom; vinár alebo bradatý čašník chytí pivnou zátkou zaštupľované víno, položí ho na stôl, vezme klinec, kladivo a buch. Zrazu z pivnej zátky trčí klinec, okolo neho tancujú frfotajúce bublinky a ozýva sa sykot unikajúceho vzduchu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.