Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za popularizáciou fotografie je vizionár, ktorý stojí aj za vznikom slova momentka

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .lifestyle .fenomén

Fotografia je spôsob, akým dokážeme už viac ako storočie zakonzervovať svoje najhodnotnejšie spomienky. Stužková, promócie, svadba, narodenie dieťaťa, chvíle s blízkymi. Presne tieto momenty si prenášame do papierovej podoby ako pripomienky týchto chvíľ.

Za popularizáciou fotografie je vizionár, ktorý stojí aj za vznikom slova momentka BETTMANN/GETTY IMAGES Vynálezca a podnikateľ George Eastman s fotoaparátom Kodak v roku 1925.

vznik fotografie bol veľkým míľnikom, rovnako dôležitý bol i moment jej popularizácie u obyčajných ľudí. Z luxusného zážitku, ktorý si mohli (pred objektívom) dovoliť len vyššie vrstvy (s profesionálom za aparátom), sa stala masová záležitosť. Pred vznikom zvitkového filmu bol fotoaparát veľký, ťažký prístroj a keď chceli ľudia fotku, tak museli prísť do fotoateliéru. Ak chcel fotograf fotiť v plenéri, musel mať pomocníka, ktorý mu vláčil statív a techniku. George Eastman a jeho firma Kodak dali fotoaparát do rúk amatérom a profesionálom poskytli obrovské možnosti. 

George Eastman bol nadaný chlapec, ktorého rodina sa v dôsledku smrti jeho otca ocitla vo finančných ťažkostiach. Tie boli natoľko vážne, že nadaný študent v štrnástich rokoch opustil školu. Musel sa zamestnať, aby zabezpečil matku a dve sestry, jedna z nich mala detskú obrnu. Začínal ako poslíček v poisťovni, postupne sa svojou usilovnosťou prepracoval na lepší post. Ani zvýšený príjem však rodine nepomáhal dostatočne. George preto po večeroch študoval účtovníctvo.

cesta k fotografii

Eastman si polepšil v roku 1874, keď sa stal nižším úradníkom v banke. O štyri roky neskôr ako 24-ročný sa chystal na cestu do Santo Dominga. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite