mnohí si ju mýlia s bežnými hrubozrnnými čili zmesami, no harissa je niečo celkom iné. Áno, deväťdesiat percent celého jej zloženia tvoria čili papričky rôznej pálivosti, no zvyšných desať dopĺňajú iné korenia. Zväčša ide o drvený cesnak, rascu, rímsky kmín či koriandrové semienko. Kto zrazu vo vzduchu zavoňal arabskú kuchyňu, nie je tak celkom mimo. Harissa má svoje korene v Tunisku, kde sa považuje za národný poklad a má tam podobné postavenie ako u nás bryndza.
Do Tuniska ju priviezli arabskí a židovskí utečenci, ktorí v šestnástom storočí utekali z Pyrenejského polostrova, odkiaľ ich vyháňali pravou vierou poháňaní kresťania. Z európskeho domova, kde sa miesili všetky kultúry a náboženstvá, navzájom sa ovplyvňovali, inšpirovali a udávali tón celej Európe – či už šlo o obchod alebo etiketu –, sa zrazu stalo nepriateľské územie.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.