Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Horúca zem

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste ju zahliadli v obchodíkoch s exotickými potravinami. Buď v podobe ostro červenej pasty v uzatváracom pohári, alebo vo vrecku ako drvenú koreninovú zmes, ktorá pripomína sušené vločky červených čili papričiek. Je to poklad severozápadnej Afriky a volá sa harissa.

Dobré jedlo: Horúca zem GETTY IMAGES Deväťdesiat percent celého zloženia harissy tvoria čili papričky rôznej pálivosti, zvyšok dopĺňajú iné korenia. Deväťdesiat percent celého zloženia harissy tvoria čili papričky rôznej pálivosti, zvyšok dopĺňajú iné korenia.

mnohí si ju mýlia s bežnými hrubozrnnými čili zmesami, no harissa je niečo celkom iné. Áno, deväťdesiat percent celého jej zloženia tvoria čili papričky rôznej pálivosti, no zvyšných desať dopĺňajú iné korenia. Zväčša ide o drvený cesnak, rascu, rímsky kmín či koriandrové semienko. Kto zrazu vo vzduchu zavoňal arabskú kuchyňu, nie je tak celkom mimo. Harissa má svoje korene v Tunisku, kde sa považuje za národný poklad a má tam podobné postavenie ako u nás bryndza. 

Do Tuniska ju priviezli arabskí a židovskí utečenci, ktorí v šestnástom storočí utekali z Pyrenejského polostrova, odkiaľ ich vyháňali pravou vierou poháňaní kresťania. Z európskeho domova, kde sa miesili všetky kultúry a náboženstvá, navzájom sa ovplyvňovali, inšpirovali a udávali tón celej Európe – či už šlo o obchod alebo etiketu –, sa zrazu stalo nepriateľské územie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite