Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociálne siete nepoužíva 14 % obyvateľstva. Ktoré sú na Slovensku najobľúbenejšie?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle

Účty na sociálnych sieťach majú všetky vekové kategórie. Až 70 % obyvateľov Slovenska ich využíva denne. Prebiehajúci Týždňa mediálnej a informačnej gramotnosti upozorňuje na jej dôležitosť.

Sociálne siete nepoužíva 14 % obyvateľstva. Ktoré sú na Slovensku najobľúbenejšie? Go4insight Využívanie sociálnych sietí na dennej báze

žijeme v digitálnych časoch, kde si technológiami uľahčujeme život, komunikujeme prostredníctvom nich so svetom a zabávame sa nimi. Ich súčasťou sú i sociálne siete. Agentúra Go4insight sa nimi zaoberala v najnovšom prieskume Slováci a sociálne siete v roku 2024, ktorého sa zúčastnili respondenti vo veku 15 – 79 rokov. Prišla na to, že 60 % Slovákov používa sociálne siete niekoľkokrát denne, naopak vôbec ich nepoužíva iba 14 % obyvateľov. Ak si tieto čísla porovnáme s predchádzajúcim prieskumom, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi, došlo k navýšeniu frekvencie používania. Čo sa však nezvyšuje je, že aspoň občas ich používa 86 % Slovákov. 

Go4insight

Rozmach sociálnych sieti nie je vôbec prekvapivý. Čoraz viac sa stávajú okrem nástroja komunikácie a zábavy aj priestorom na prácu, profesionálny a osobnostný rozvoj. 94 % mladých ľudia do 26 rokov ich využíva denne. Tu však najvyšší nárast používateľov nenastal, najviac ich pribudlo vo vekovej kategórii nad 60 rokov. Sociálne siete používa denne 40 %  z nej.

kde všade máme účty?

Výskumníci položili respondentom otázku, ktoré sociálne siete používajú. Odpovede vás pravdepodobne neprekvapia, no ich poradie možno áno. Najpoužívanejšou platformou je už roky Facebook. Denne ho využíva 60 % Slovákov, celkovo je to až 80 %.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite