Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tajomstvo jednej doliny

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovské chladiace boxy plné talianskych salám a iných delikates k studeným misám. Medzi rôznymi fľakatými a ružovkastými bravčovými pochutinami sa však vyníma jedna jediná z hovädziny. Je tmavobordová a priam z nej sála hutná, ostrá chuť. Bresaola della Valtellina.

Dobré jedlo: Tajomstvo jednej doliny GETTY IMAGES Bresaola musí byť vyrobená z toho najlepšieho a najchudšieho mäsa zo stehna býka starého jeden a pol až štyri roky.

vraj prvé zmienky o niečom, čo sa na bresaolu podobalo, majú obyvatelia Lombardska zaznamenané už v pätnástom storočí, no sami prisahajú, že marinované a následne sušené mäso z vysokej zveriny či rožného dobytka sa v podhorských alpských oblastiach vyskytovalo už omnoho skôr. Vraj o tom svedčí samotný názov bresaola – obsahuje pradávne slová bre, čo bolo označenie pre jeleňa, a sal, znamenajúce soľ. Mnohí však s týmto veľmi voľným narábaním s pôvodom bresaoly nie sú spokojní. 

To by potom mohli túto pochutinu vyrábať hocikde, kam zablúdil nejaký jeleň, a to predsa nie je ani pravda ani fér! Bresaola je len jedna, pripravuje sa v okolí údolia Valtellina na hranici Lombardska a Švajčiarska. A preto je pre mnohých jednoducho pravdepodobnejšie, že túto voňavú tmavoružovú krásku nazvali podľa slova brisa, ktoré v miestnom dialekte označovalo v soli naložené býčie žľazy, a pomenovanie sa časom posunulo od delikátnych partií k delikátne sušenej hovädzej alebo konskej šunke. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite