Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Mezopotámsky chlieb

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je v ponuke každej dobrej indickej reštaurácie ako chutná príloha k omáčkovým duseným prívarkom, a to dokonca v niekoľkých variantoch. Kto ho nepozná, mal by ho ochutnať, pretože potom si ho už bude pýtať zakaždým. Mastný posúch menom naan.

Dobré jedlo: Mezopotámsky chlieb GETTY IMAGES Naan má na svojom povrchu pľuzgieriky. Niektoré po čase spľasnú a skrývajú sladkú odmenu – rafi novane pripálené časti, ktoré naanu dávajú charakteristickú jemne zaúdenú chuť.

na povrchu svojho okrúhleho bledožltého tela mu rastú pľuzgieriky. Presne také, aké sa kreslili do ilustrácií k pampúšikovi, čo sa vydal na cesty. Bublinky, ktoré sa na tomto kvasenom, no stále plackovom chlebe vyduli počas jeho prípravy. Kto má šťastie, naďabí na také, ktoré ešte chrumkajú. 

No aj tie, čo sú nadýchané v hrubších častiach a po čase spľasli, skrývajú sladkú odmenu – rafinovane pripálené časti, ktoré dávajú naanu charakteristickú jemne zaúdenú chuť. A to nehovoríme o cesnakovom či maslovom naane, ktorý práve tam skrýva zákutia tej najintenzívnejšej chuti cesnakovej pasty či prepusteného masla ghee. Chytíme ten mäkký teplý posúch do rúk, ešte z neho sála staroveký žiar, ak máme šťastie a pripravovali ho v starodávnych nádobách tandoori. Jedným ťahom ho roztrháme na dvoje a potom z neho odtrhávame tak, aby nám v prstoch ostal kúsok presne akurát na naberanie ohavne pikantných, no neuveriteľne návykových indických jedál. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite