Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pochod Márie Terézie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Každý máme svoje preferencie, jedlo nevynímajúc. Jeden má rád to, iný ono. Niekto by do úst nevzal niečo, čo by ďalší jedol každý deň a naopak. V mojom prípade sa na popredné priečky najneobľúbenejších jedál vyšplhal granatiersky pochod.

Dobré jedlo: Pochod Márie Terézie GETTY IMAGES Granadír vraj vznikol na popud našej najslávnejšej panovníčky Márie Terézie, ktorá trvala na tom, že jej vojsko musí mať aspoň raz za deň jedno teplé jedlo.

poznám ľudí, ktorí ho zbožňujú. Už len pri pomyslení, že ich doma po vyčerpávajúcom dni čaká táto svojrázna pochutina, sa im oči zalejú dojatím a rozšíria nozdry v očakávaní typického závanu rozvarených cestovín s rozvarenými zemiakmi zmiešanými s orestovanou cibuľkou na paprike. Vzdychnú si a pridajú do kroku, akoby im to malo vychladnúť. Raz som dokonca zažil, ako mi jeden takýto nadšenec kompletne a s vervou prerozprával celý recept. 

Zatiaľ čo so mnou to nič nerobilo, dotyčnému sa pri šťavnatých opisoch prípravy najlepšieho domáceho jedla, aké táto zem kedy nosila, zaplavovala ústna dutina od návalu Pavlovovho reflexu a ledva stíhal prehĺtať. Dusil sa pri opise toho, ako krásne čľapotajú fliačky, keď ich scedené vleje do tých nešťastných zemiakov, a s neskrývanou hrdosťou a preskakujúcim hlasom mi dôverne prezradil svoj prevratný trik – cibuľku upraží na masti zo slaniny. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite