Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Koláčik na kolesách

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ho už niekoľkí zazreli znova v cukrárňach. Prichádza totiž čas, keď si opäť nachádza svoje miesto, ktoré mu právoplatne patrí. Po všetkých tých čudných raw koláčikoch a neduživých makarónikoch sa vraciame k starým dobrým krémovým časom. Zákusok Paris-Brest.

Dobré jedlo: Koláčik na kolesách FOTO GETTY IMAGES V roku 1910 talentovaný cukrár Louis Durant vymyslel múčnik, ktorý bol cyklistikou výdatne inšpirovaný. Nielenže vyzeral ako koleso od bicykla, ale poskytol vyčerpaným súťažiacim potrebné kalórie, aby došli do cieľa.

veru tak, jedna módna vlna strieda druhú, človek sa ani nenazdá. Ešte prednedávnom sme tu mali veľké „protimúčne“ ťaženie, slovo zápražka bolo na úrovni nadávky a ajhľa. Pomaly, ale isto sa karta obracia. Kuchári si namiesto v talianskych lesklých časopisoch znova začínajú listovať v hrubých francúzskych kuchárskych knihách. 

Na menu sa opäť vracajú husté a lahodné omáčky, ťažšie mäsá a zložitejšie kombinácie. Nouvelle cuisine sa zdá prekonaná a fascinuje nás všetko, čo dýcha prelomom devätnásteho a dvadsiateho storočia. A to nielen v hlavných jedlách, ale aj pri múčnikoch. Panebože, aká úľava, konečne môžeme použiť slovo múčnik bez rumenca na tvári v obave, že sme spiatočníci. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite