pôsobí mimoriadne luxusne a chutí rovnako zvláštne. Pomedzi klasický rybí tón sa totiž na jazyk prediera niečo sladké, omamné. Nehovoriac o tom, že celý buket uzatvára záhrobná chuť kôpru. Ak hovoríme o škandinávskej kuchyni, tak marinovaný losos gravlax s horčicovou omáčkou je jeho vlajkovou loďou a jeho chuťové zložky sa ozývajú aj v ďalších jej ikonických jedlách – či už vo zvláštnom kombinovaní kôpru so sladkým alebo čarovaním s celozrnnou horčicou a medom.
Napriek tomu, že gravlax pôsobí luxusne a svojím leskom sa nestratí ani na tých najopulentnejších hostinách, kde kraľujú ustrice a kaviár, jeho príprava je šokujúco jednoduchá a dokáže si ho doma pripraviť úplne každý. Dovolím si tvrdiť, že dokonca aj ten, ktorému prihorí aj čaj.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.