Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pochovaný losos

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Osvieži každý švédsky stôl vianočného večierka. Aj oči jedia, to je všeobecne známe, a práve táto lahôdka púta svojou výraznou oranžovo-ružovou farbou zo všetkých ponúknutých lákadiel najviac. Leskne sa na tácni a láka. Známa sviatočná škandinávska lahôdka – gravlax.

Dobré jedlo: Pochovaný losos GETTY IMAGES Napriek tomu, že gravlax pôsobí luxusne, jeho príprava je jednoduchá.

pôsobí mimoriadne luxusne a chutí rovnako zvláštne. Pomedzi klasický rybí tón sa totiž na jazyk prediera niečo sladké, omamné. Nehovoriac o tom, že celý buket uzatvára záhrobná chuť kôpru. Ak hovoríme o škandinávskej kuchyni, tak marinovaný losos gravlax s horčicovou omáčkou je jeho vlajkovou loďou a jeho chuťové zložky sa ozývajú aj v ďalších jej ikonických jedlách – či už vo zvláštnom kombinovaní kôpru so sladkým alebo čarovaním s celozrnnou horčicou a medom. 

Napriek tomu, že gravlax pôsobí luxusne a svojím leskom sa nestratí ani na tých najopulentnejších hostinách, kde kraľujú ustrice a kaviár, jeho príprava je šokujúco jednoduchá a dokáže si ho doma pripraviť úplne každý. Dovolím si tvrdiť, že dokonca aj ten, ktorému prihorí aj čaj. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite