Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Sonáta mesačného svitu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najznámejší alkohol na svete. Symbol luxusu, obchodných rokovaní či večerného odpočinku v koženom kresle pred kozubom. Korenistá, dymová vôňa, jantárová farba a jemne mydlová chuť. Stala sa základom mnohých miešaných drinkov, no najlepšia je sama osebe – whisky.

Dobré jedlo: Sonáta mesačného svitu GETTY IMAGES Najcennejšie sú whisky s označením single malt a s dôvetkom single cask. Taká whisky pochádza z jednej pálenice, z jedného druhu sladu a z jedného suda.

celé to začali Arabi. Ale to my veľmi dobre vieme, pretože aj cez nás sa ich umenie destilácie prehnalo ako požiar a spôsobilo nejeden hladomor, pretože ľudia začali ako blázni páliť pálenku úplne zo všetkého, čo prišlo pod ruku, a nemysleli na to, že treba aj jesť. Niektorí síce tvrdia, že destilovali všelijakí mastičkári už v Babylone takých dvetisíc rokov pred Kristom, no sú to podľa všetkého len klebety, a ak aj destilovali, určite len esencie kvôli parfumom, rovnako ako to robili starovekí Gréci z Alexandrie, ktorých destilovanie máme pekne zdokumentované. 

Práve od nich sa v prvom storočí nášho letopočtu naučili túto techniku Arabi, ktorí z antického sveta zachovali viaceré lekárske a prírodovedné poznatky. Patrila medzi ne aj metóda destilovania, stále však využívaná na získavanie rôznych výťažkov z rastlín. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite