Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Kráľovské ňoky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Skoro v každom kúte kresťanského sveta sa na Troch kráľov podávajú špeciálne jedlá, poväčšine koláče či sladkosti. My nie sme výnimkou. Deň, ktorým sa oficiálne končia Vianoce, naše prastaré mamy oslavovali tým najklasickejším a zároveň najstarším jedlom: šúľancami.

Dobré jedlo: Kráľovské ňoky GETTY IMAGES V našich krajoch sa šúľance tradične podávali skôr na sladko, Taliani si svoje ňoky vycipkali v maslových, syrových či paradajkových omáčkach.

panebože, keď si len človek predstaví ten krásne starosvetsky poprehýbaný tanier, poriadny robustný porcelán s jemným kvetinovým vzorom alebo klasický „cibulák“ a na ňom to skvostné, jednoduché jedlo, z ktorého sa ešte parí, okamžite sa mu ústna dutina zaplavuje spomienkami na tie najvrúcnejšie okamihy v kruhu vlastnej rodiny.

Prebleskne spomienka na lúče slnka predierajúce sa cez starú slivku, ktorá rástla priamo pri kuchynskom okne, alebo na zasnežené rána, keď sa stromy utopili v bielej pokrývke a zrazu boli akési smiešne malé. Deti hľadia cez zaparené dvojité sklá na malé stopy v snehu po sýkorkách a mačkách a ponárajú vidličku do hebkých špicatých šúľancov obalených v maku, orechoch či opečenej strúhanke.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite