Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Keď Švajčiari nezostanú neutrálni

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Neznalí veci si ho veľmi často mýlia s vyzretým ementálom, pretože má tiež diery. No iba vo Francúzsku. Vo svojej domovine sa veľké diery v jeho krásnom smotanovom tele považujú za opovážlivosť. Každoročný víťaz súťaží o kráľa syrov – gruyère.

Dobré jedlo: Keď Švajčiari nezostanú neutrálni
GETTY IMAGES Kto chce ochutnať ten najpravejší z pravých, musí siahnuť po švajčiarskom gruyère.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
1x

jediný syr, o ktorý sa viedla vojna. A to nie hocijaká, ale rovno storočná. Kvôli nemu boli usporiadané tri mierové konferencie a až toť nedávno vojnu zastavila inštitúcia na to priamo vytvorená, aby priniesla mier do týchto končín – Európska únia. Až tá dlhý a vlečúci sa spor rozsekla a syr napokon priťukla Švajčiarsku, pretože pochádza priamo zo švajčiarskeho horského mesta Gruyères v kantone Fribourg a podľa neho ho volá celý svet. 

Spor a celá syrová vojna boli veľkou pikantériou, pretože sa vlastne bojovalo o označenie úplne odlišných syrov.  Francúzsky gruyère, ako sa musí teraz označovať, sa totiž na ten švajčiarsky nepodobal, mal bližšie k ementálu. Dalo by sa povedať, že Švajčiarov a pravoverných gruyèristov pohoršoval svojimi nemravne veľkými dierami a príliš podliezavou chuťou. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite