Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vyznania lásky po francúzsky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vo Francúzsku sa považuje za klasiku, dokonca za etalón sedliackeho jedla, ktoré sa vyšvihlo najprv do mestských domácností, aby neskôr ohurovalo šľachtu. U nás nie je také časté, ako by mohlo byť. Kurča na horčici, čiže poulet à la moutarde.

Dobré jedlo: Vyznania lásky po francúzsky
GETTY IMAGES Kura Poulet Gaston Gérard vzniklo v roku 1930 vďaka šťastnej náhode, ktoré sa občas v gastronómii stávajú.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
1x

jemná chuť kuracinky utopená v pikantnej horčicovej omáčke zjemnenej hustou a poriadne tučnou kyslou smotanou, ktorej Francúzi hovoria crème fraîche. Samozrejme, kuracinka to nesmie byť hocijaká, ale preslávené a vo Francúzsku posvätné kurča Bresse. Nekresťansky drahé, opulentne označené francúzskou trikolórou a čiernokrké. Podľa tohto znaku vieme nabetón, že ide o zbožňovaný francúzsky poklad, po ktorom v supermarkete alebo miestnom mäsiarstve siahajú vášniví vyznávači voňavých nedeľných obedov na tradičný spôsob. Dalo by sa staviť, že možno tretina z nich si kurča Bresse vyberá práve nato, aby si ho pripravili na horčici. Samozrejme, horčica to nesmie byť hocijaká, ale preslávená dijonská. Práve kvôli nej sa za rodisko tohto receptu považuje Burgundsko, kde sídli mesto Dijon, odkiaľ štipľavý zázrak pochádza. 

Kurča na horčici však malo v Burgundsku veľkú konkurenciu a v medzinárodných gastronomických vodách sa s Burgundskom skôr spája chuť burgundského hovädzieho, čiže slávneho bourguignonu (burgiňonu) alebo coq au vin – čiže kohúta na víne. Jednoducho, keď niekto zacíti kombináciu slaniny, rulanského modrého, šampiňónov, šalotky a tymianu, okamžite si povie, toto je Burgundsko. Rozhodne však nie vtedy, keď zavetrí kurča na horčici. Prosto smola. Ešte šťastie, že sa v gastronomickom svete často dejú šťastné náhody, a taká sa prihodila aj kuraťu na horčici. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite