- 2x
- 1.5x
- 1x, selected
- 0.5x
- Chapters
- descriptions off, selected
- subtitles settings, opens subtitles settings dialog
- subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
jemná chuť kuracinky utopená v pikantnej horčicovej omáčke zjemnenej hustou a poriadne tučnou kyslou smotanou, ktorej Francúzi hovoria crème fraîche. Samozrejme, kuracinka to nesmie byť hocijaká, ale preslávené a vo Francúzsku posvätné kurča Bresse. Nekresťansky drahé, opulentne označené francúzskou trikolórou a čiernokrké. Podľa tohto znaku vieme nabetón, že ide o zbožňovaný francúzsky poklad, po ktorom v supermarkete alebo miestnom mäsiarstve siahajú vášniví vyznávači voňavých nedeľných obedov na tradičný spôsob. Dalo by sa staviť, že možno tretina z nich si kurča Bresse vyberá práve nato, aby si ho pripravili na horčici. Samozrejme, horčica to nesmie byť hocijaká, ale preslávená dijonská. Práve kvôli nej sa za rodisko tohto receptu považuje Burgundsko, kde sídli mesto Dijon, odkiaľ štipľavý zázrak pochádza.
Kurča na horčici však malo v Burgundsku veľkú konkurenciu a v medzinárodných gastronomických vodách sa s Burgundskom skôr spája chuť burgundského hovädzieho, čiže slávneho bourguignonu (burgiňonu) alebo coq au vin – čiže kohúta na víne. Jednoducho, keď niekto zacíti kombináciu slaniny, rulanského modrého, šampiňónov, šalotky a tymianu, okamžite si povie, toto je Burgundsko. Rozhodne však nie vtedy, keď zavetrí kurča na horčici. Prosto smola. Ešte šťastie, že sa v gastronomickom svete často dejú šťastné náhody, a taká sa prihodila aj kuraťu na horčici.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.