Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Švajčiarsky syr

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Keď sa povie švajčiarsky nožík, hneď všetci vieme, čo si máme pod tým predstaviť. Malý, spratný, praktický, okamžite rozpoznateľný. To isté sa nám stane, keď niekto pred nami vysloví spojenie švajčiarsky syr: bledý krajec s typickými obrovskými dierami. Ementál.

Dobré jedlo: Švajčiarsky syr
GETTY IMAGES Keď ilustrátori potrebujú znázorniť kúsok syra, okamžite kreslia ementál, čiže trojuholníkový výrez, ktorý má charakteristické diery.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
1x

máloktorí zanietení labužníci a dokonca aj odborníci na syry však vedia, že tie typické obrovitánske a lahodne vyzerajúce diery boli kedysi považované za chybu. Celých šesťsto rokov sa generácie švajčiarskych syrárov snažili z ementálu tie čudné očká, ako im oni hovoria, odstrániť, no márne. Nakoniec až v našich moderných časoch, teda na začiatku dvadsiateho storočia, na túto svoju métu rezignovali a povedali si – no dobre, bude to teda syr s dierami. 

A svet sa veru kvôli tomu nezrútil. Ba čo viac – z dierkovaného syra sa stala ikona. Dokonca taká, že keď ilustrátori potrebujú znázorniť kúsok syra,okamžite kreslia ementál, čiže trojuholníkový výrez z okrúhleho syrového bochníka, ktorý má charakteristické diery. Z ementálových dier sa počas dvadsiateho storočia napokon stala norma a niektorí labužníci na zvláštnu dierkovanú textúru tohto syra nedajú dopustiť, niektorí dokonca nadnesene hovoria, že najlepšie na ňom chutia práve tie očká. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite