- 2x
- 1.5x
- 1x, selected
- 0.5x
- Chapters
- descriptions off, selected
- subtitles settings, opens subtitles settings dialog
- subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
máloktorí zanietení labužníci a dokonca aj odborníci na syry však vedia, že tie typické obrovitánske a lahodne vyzerajúce diery boli kedysi považované za chybu. Celých šesťsto rokov sa generácie švajčiarskych syrárov snažili z ementálu tie čudné očká, ako im oni hovoria, odstrániť, no márne. Nakoniec až v našich moderných časoch, teda na začiatku dvadsiateho storočia, na túto svoju métu rezignovali a povedali si – no dobre, bude to teda syr s dierami.
A svet sa veru kvôli tomu nezrútil. Ba čo viac – z dierkovaného syra sa stala ikona. Dokonca taká, že keď ilustrátori potrebujú znázorniť kúsok syra,okamžite kreslia ementál, čiže trojuholníkový výrez z okrúhleho syrového bochníka, ktorý má charakteristické diery. Z ementálových dier sa počas dvadsiateho storočia napokon stala norma a niektorí labužníci na zvláštnu dierkovanú textúru tohto syra nedajú dopustiť, niektorí dokonca nadnesene hovoria, že najlepšie na ňom chutia práve tie očká.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.