Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Fuet – katalánsky bič

Fuet – katalánsky bič

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.03.2023

Niekto ich má rád paprikové a poriadne mazľavé, ako ich robia dolnozemskí Slováci vo Vojvodine, iný zas štipľavé tak, že stačí koliesko a môže pľuť oheň. Niekto však dá prednosť štíhlej, bielou plesňou potiahnutej klobáske s poetickým menom fuet.

Najobľúbenejší syr sveta – gouda

Najobľúbenejší syr sveta – gouda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.02.2023

Žmurká na nás z každého syrového pultu a je hviezdou takmer každého syrového taniera. Aj keď možno prvé pohľady pritiahnu vždy všelijako cifrované, žilkované či kožušinkové nádhery, on, holý ako ho Pán Boh stvoril, nakoniec poblázni všetkých. Syr gouda.

Ryba a hranolčeky

Ryba a hranolčeky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.02.2023

Kto by túto kombináciu nepoznal? Už sa nevyskytuje len na britských ostrovoch v malých stánkoch na rohoch ulíc. Pokojne ju nájdeme aj u nás ako súčasť festivalovej ponuky či dokonca na jedálnom lístku módnych bistier. Fish and chips.

Morský papier – riasa nori

Morský papier – riasa nori

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.02.2023

Dnes je už bežnou súčasťou našich životov. Určite pre tých, ktorí nepohrdnú ramenom alebo návštevou v blízkej sušiarni, kde si objednajú maki či onigiri. Dostať ju už nielen v obchodíkoch s ázijskými potravinami, ale aj v bežných supermarketoch. Riasa nori.

Atkáryho krumple – kremnické klenoty

Atkáryho krumple – kremnické klenoty

.marian Jaslovský .boris Németh .lifestyle .dobré jedlo 03.02.2023

Slovensko nie je gastronomická veľmoc, ale na jeho území vzniklo niekoľko veľmi zaujímavých jedál či ingrediencií. Vo voľnom cykle Slovenské gastropríbehy si priblížime zopár z nich.

Kanadské národné – poutine

Kanadské národné – poutine

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.02.2023

Možno ste sa s ním už stretli. Na potulkách svetom alebo v zastrčenej maringotke na hudobnom festivale či gastronomických trhoch. Čudná zmes hranoliek so syrovými kúskami zaliata tmavou omáčkou z hovädzieho či slepačieho vývaru. Hovoria mu poutine (čítame putin).

Thajské národné – pad thai

Thajské národné – pad thai

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.01.2023

Niet takej možnosti, že by ho človek potulujúci sa po juhovýchodnej Ázii neochutnal. A nielen tam. Opekané rezance s rôznymi mäsovými či zeleninovými zložkami za sprievodu troch výrazných koreninových prísad už nájdeme hádam v každom kúte s rýchlym občerstvením. Pad thai.

Čínske rožky – gyoza

Čínske rožky – gyoza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.01.2023

Úhľadne naukladané na tanieriku alebo pohojdávajúce sa v čírom vývare na dne porcelánovej misky. Malé chutné vrecká pripomínajúce pirohy, pelmene či varenniky, ibaže v čudnom, trošku rožkatom tvare, ktorý je do seba naskladaný ako plisovaná sukňa. Taštičky gyoza.

Slávny sláv – Coleslaw

Slávny sláv – Coleslaw

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.01.2023

Všetci ho poznáme. Mladí, starí, najstarší, no vždy pod iným názvom. Naše babičky ho volali kapustový, rodičia ho kupovali v mliečnych baroch pod bizarnými menami a my si pomaly nevieme predstaviť svoju obligátnu návštevu burgrárne bez vlhkej kôpky šalátu Coleslaw.

Nová éra – drink Manhattan

Nová éra – drink Manhattan

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.01.2023

Má ho v ponuke úplne každý bar, dokonca aj ten, o ktorom sa mnohí vyjadrujú nelichotivo a poslali by doň len začiatočníkov. Patrí medzi šesť najstarších a desať najrozšírenejších koktailov na svete. Karamelovo podmanivý drink, ktorý zahreje: Manhattan.