Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad

Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.06.2022

V týchto dňoch pri príležitosti 80. výročia úmrtia autorky vychádza nové vydanie knihy, ktorá pre našu gastronomickú kultúru znamená približne toľko, čo pre tú českú Domácí kuchařka od Rettigovej. Ak nie viac. Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej.

Éclair, francúzske banániky

Éclair, francúzske banániky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.06.2022

Tak ako naše odievanie, aj jedlo pravidelne podlieha rôznym módnym vlnám. Raz je na výslní to, inokedy ono. Často niečo upadne do zabudnutia, aby sa po rokoch vynorilo s novonadobudnutou slávou. Výnimkou nie sú ani zákusky. Éclair.

Bottarga, zlatý kaviár

Bottarga, zlatý kaviár

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 10.06.2022

Stretnete sa s ňou najmä na Sardínii, hoci ju poznajú takmer v celom Stredomorí. No práve na malom ostrove, ktorý je považovaný za Karibik Európy a v lete jeho smerom tiahne svetová smotánka, je priamou súčasťou miestnej kuchyne. Bottarga.

Uzlíček – praclík

Uzlíček – praclík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.06.2022

Máme ho na stole častejšie, ako by sme si mohli myslieť. Pri každej návšteve, večernom maškrtení či na výlete nás sprevádza ako malý snack v podobe tyčiniek. Chrumkavých a obsypaných soľou. Kto by si pomyslel, že ich predchodcom je obyčajný praclík?

Kráľ ovocia, Durian

Kráľ ovocia, Durian

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.05.2022

Cítiť ho zďaleka. Už keď sa v tých sparných horúčavách človek blíži k miestnemu trhu, kde ženičky posedávajú pri rozprestretých plachtách s ťažko identifikovateľnou zeleninou, je to tam. Ťaživý závan ovocia, ktoré vyzerá naozaj impozantne. Durian.

Hamburger, hrdina modernej doby

Hamburger, hrdina modernej doby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2022

V poslednom čase polovicu gastronomických debát v časopisoch a na sociálnych sieťach okupuje jeden-jediný fenomén. Človek by sa nazdal, že pôjde o niečo výnimočné, no kdeže: jednoduchý žemľový sendvič, kde strednú časť tvorí hovädzia fašírka: hamburger.

Bageta, francúzska palica

Bageta, francúzska palica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.05.2022

Je skoré ráno a Paríž sa ešte len prebúdza. Rýchla sprcha, niečo nenútené na seba, topánky, kľúče a zbehnutie po schodoch. Prejsť po ulici zopár metrov spolu s podobne postihnutými a postaviť sa do radu pred najbližšiu pekáreň. Bageta.

Prečo si slúchadlový fetišista vyberie Apple AirPods Pro?

Prečo si slúchadlový fetišista vyberie Apple AirPods Pro?

.marian Jaslovský .lifestyle 09.05.2022

Áno, som slúchadlový fetišista a nikdy mi nestačili jedny. A teraz nerátam tie troje profesionálne monitorovacie, čo mám v štúdiu. Mám na mysli slúchadlá na také domáce, poľné aj mestské počúvanie. Hudbu, alebo (častejšie) audioknihy, či podcasty. Mohol som si otvoriť sekáč so slúchadlami, ale aj tak som nebol spokojný.

Mizuna: Japonské pierka alebo japonská horčica

Mizuna: Japonské pierka alebo japonská horčica

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 08.05.2022

Pripomína rukolu. Je podlhovastá, lístky má vykrojené podobne ako púpava. A predsa je iná. Akoby pochádzala z nejakého šľachtického rodu. Je svetlozelená, ligotavá a lístky sú po krajoch také jemné, že pripomínajú pierko. Chuť je zas oveľa delikátnejšia. Mizuna.

Ženšen, koreň lásky

Ženšen, koreň lásky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.05.2022

Je máj, lásky čas. A ako vieme, tá chodí zásadne cez žalúdok. Okrem chutnej večere sa však ľudstvo lásku pokúšalo poistiť rôznymi zázračnými spôsobmi, medzi ktoré patrili užívanie bylín, koreňov či bizarných potravín. Zo všetkých afrodiziák je tým najzvláštnejším ženšen.