Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Surströmming: Odkiaľ smrdí ryba

Surströmming: Odkiaľ smrdí ryba

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 24.04.2022

Je smradľavejší ako kórejská hongeohoe a dokonca aj ako šialená japonská kusaja. V jeho pojedaní sa vedú súťaže, či lepšie povedané stávky. Švédi majú preň aj špeciálny sviatok, keď sa slávnostne otvára každoročná várka. Nakladaný švédsky sleď surströmming.

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.04.2022

Niektorí ho máme doma, iní ho stretávajú len ako pikantné dochucovadlo, ktoré nájdu na reštauračných stoloch pri klasickom korení, soli, olivovom oleji a vínnom octe. Podobá sa na našu štipľavú papriku, no nie je to ona. Kajenské korenie.

José Andrés: Kuchár trpiaceho sveta

José Andrés: Kuchár trpiaceho sveta

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 10.04.2022

Kedysi to bolo u nás jedno z najpodceňovanejších povolaní, na Západe si však kuchári užívali slávu, uznanie a pozornosť hviezd. Niektorí z nich svoj spoločenský status dokázali premeniť na niečo hlboko ľudské a užitočné. Medzi nimi vyčnieva José Andrés.

Ako sa fotí tma? (používateľská recenzia iPhone 13 Pro, 1. diel – fotky)

Ako sa fotí tma? (používateľská recenzia iPhone 13 Pro, 1. diel – fotky)

.marian Jaslovský .lifestyle 08.04.2022

Rád a veľa fotím a preto som sa rozhodol vymeniť svoj iPhone 11, ktorý mi verne slúžil vyše dvoch rokov, za 13 Pro. Podelím sa s vami o prvé skúsenosti z používania. Dnes to bude o fotkách.

Wafľa alebo lievanec z Lutychu

Wafľa alebo lievanec z Lutychu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.04.2022

Najčastejšie ho vidíme na festivaloch. Mriežkované čudo, na povrchu chrumkavé, vnútri mäkké ako vankúšik. Na jeho mriežkované telo nám nakladú ovocie, zalejú ho čokoládou a všetko zavŕšia štedrým kopcom šľahačky. Niekde ho volajú gofri, inde zas vafľa.

Vajce Potemkin, bufetová klasika

Vajce Potemkin, bufetová klasika

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo 27.03.2022

O jedlách, ktoré majú v názve krajinu, v ktorej o nich jakživ nepočuli, sme už písali mnohokrát. Všetko, čo nám príde lahodné či trošku luxusnejšie, nazývame radi „parížske“ či „viedenské“. Prečo sa však obložené vajce zaliate majonézou volá ruské?

Vidlička, luxusný bodec novoveku

Vidlička, luxusný bodec novoveku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.03.2022

Je súčasťou príboru a z troch náčiní je najmladšie. Ako to už pri najmladších súrodencoch býva, je výstredné a robí neustále problémy. Dlho si s ním ľudstvo nevedelo rady, predovšetkým cirkev. Prinieslo však k stolu eleganciu a etiketu. Vidlička.

Bergamot, hriešna limetka z Kalábrie

Bergamot, hriešna limetka z Kalábrie

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 13.03.2022

Jej vôňu zachytíme napríklad pri pití čaju Earl Grey. Je jeho pravidelnou súčasťou. Zdvihne nás a okamžite prenesie do exotických diaľok. Túto jej schopnosť využívajú parfuméri a cukrovinkári po tisícročia. Záhadná plodina s ešte záhadnejším názvom: bergamot.

Z Paríža do Kyjeva a späť

Z Paríža do Kyjeva a späť

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.02.2022

Tento text, hoci v nadľahčenom žánri, chce v období, keď sa svetu priťažilo, vzdať hold napadnutej Ukrajine a jej kultúrnemu bohatstvu – do ktorého patrí aj to kulinárske.

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest

Cucina dell´ arte alebo jedlo ako umelecký manifest

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.02.2022

Jesť sa musí, hovorí klasik. Niektorí z nás však nejedia z donútenia, práve naopak: po jedle bažia, dokonca mu aj holdujú. Jedlo ako kultúrny fenomén fascinuje a inšpiruje. Nečudo, že sa ním veľmi intenzívne zaoberali aj niektorí umelci.