pritom odpoveď je jednoduchá: koláčom. Obyčajným okrúhlym plneným koláčom, ktorý sa v niektorých krajinách pripravuje dodnes, predovšetkým však vo Francúzsku, kde sa volá galette des Rois (Bretónsko, Normandia) alebo gâteau des Rois (Provensálsko), čiže koláč troch kráľov. Nejde pri ňom ani tak o nejakú gastrofilipiku, zväčša je to obyčajný koláč z lístkového cesta, ktorý sa plnil mandľovou alebo jablkovou plnkou. Pri trojkráľovom koláči ide predovšetkým o to, čo sa pri jeho pečení deje a najmä, ako sa servíruje. Trojkráľový koláč je totiž hra, ktorú každoročne spolu na Tri krále hrajú priatelia a rodina. Stretnú sa pokope, aby spolu trochu poklebetili, zhodnotili predošlý rok, ale najmä, aby spomedzi seba vybrali najmladšieho člena, zväčša dieťa, umiestnili ho pod stôl a na ten stôl položili trojkráľový koláč. Hostiteľ koláč nakrája presne na toľko krajcov, koľko má hostí plus jeden pre chudobného pocestného. Hostiteľ zoberie prvý krajec a dieťa pod stolom ukáže, komu patrí. Potom druhý a hra sa opakuje. Dieťa takto rozdelí krajce, kým na stole neostane posledný. Potom sa môžu hostia pustiť do ochutnávania. Všetci sú ticho, v napätí, chrúmu koláč s plnkou, až to hučí, kým niekto z prítomných nevykríkne. Všetky oči sa upriamia na neho a pozorujú, ako z koláča či priamo zo svojich úst vyberá čudnú postavičku – kráľa alebo hoci aj káčera Donalda. Dotyčný víťaz sa stáva kráľom večera a všetci ho budú musieť obskakovať. Nie je to však zadarmo. Na budúci rok musí trojkráľový koláč piecť on a podávať všetkým zúčastneným vo svojej domácnosti.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.