vo Francúzsku sú za ňu schopní zberači a následne všakovakí jarní labužníci položiť aj život. Dobre, možno trochu preháňame, ale každý správne rozhľadený foodie snob, čo o tomto čase ešte poriadne nedožul špargľu, z úst mu však stále trčí medvedí cesnak a napriek tomu sa okolo seba zvedavo pozerá, čo sa ešte sezónne povaľuje na stole, je schopný dať za krehké a šťavnaté smrčky hotový „majland“. Cena za kilo sušených sa pohybuje okolo štyroch tisíc eur. Aj preto sa radia medzi druhé najdrahšie huby na svete, hneď po preslávených hľuzovkách.
Všetci gurmeti sveta, dokonca aj tí, čo ľahkou turistikou z duše pohŕdajú, sa každoročne medzi marcom a májom obúvajú do nevzhľadnej gumenej obuvi a s očami na stopkách – čiže vyzerajú, akoby ich práve niekto na smrť vyľakal – pietnym krokom vyrážajú na prechádzku po lužných lesoch. A keby len tam! Zopár podobne vyľakaných a dobre informovaných jedincov môžeme nájsť aj v mestských parkoch. Kto už zažil, že sa mu podobný exot prehraboval v mulčovacej zmesi pod kríčkami na jeho pozemku, nech vie, že nešlo o fatamorgánu, ale ho počastoval návštevou smrčkár. A to ešte obišiel dobre, pretože smrčkom sa vraj najviac darí na pôdach, ktoré prešli minulý rok požiarom. Ak sa vám teda okolo úhľadnej a záhradným architektom navrhnutej záhrady na jeseň potuluje feši s kanistrom benzínu, nemusí ísť práve o vymáhača dlhov, ale o gurmána.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.