pozriete si kroje, nástroje, prejdete sa niekoľkými izbami domu a na záver ochutnáte domáce občerstvenie z produktov vyrobených priamo na gazdovstve. Navyše, dvor počas roka ponúka kopaničiarske podujatia – varenie lekváru, zabíjačku, fašiangy, „drápačku" (čiže páračky) aj dožinky. Sympatické je, že mnohé vystavené predmety pochádzajú od tunajších obyvateľov, ktorí ich sem priniesli, aby zachovali kúsok zo starého sveta. Vstupné je veľmi symbolické a nikomu neublíži, chodia sem rodiny, skupiny detí, ale aj zahraniční návštevníci. Neviem, čím to presne bolo, asi kombináciou rôznych drobných vecí, na ktoré tu človek narazí, ale hodina na Gazdovskom dvore, počas ktorej sme si tu nenútene všeličo pozreli aj oddýchli, vo mne vyvolali pocit domácej kopaničiarskej pohostinnosti.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.