kde sa vzal tento kráľ všetkých cukrární, ten úžasný spoločník upravených dám v rokoch, čo sa pravidelne v sobotu alebo v nedeľu stretali pri griotke a koláči? O pozornosť návštevníkov súperil vo veľkých presklených chladiacich boxoch s krémešom, no zdá sa, že veterník to mal vždy tak trochu vyhraté. Na rozdiel od krémeša sa nedrobil, jeho plnka neutekala spod vrchnáka lístkového cesta pri každom zatlačení dezertnou vidličkou a dal sa jesť omnoho elegantnejšie. V nestráženej chvíli dokonca aj rukami. No najväčším jeho tromfom bolo cesto. Zvláštne, mastné cesto s dutinkami, ktoré sa lámalo na jazyku a bravúrne dokázalo doniesť a sprevádzať chuť všetkých tých vanilkových či karamelových náplní tam, kam patrí. To cesto sa volá odpaľované a má zaujímavú históriu.
Prvá zmienka o ceste, ktoré sa zázračne nadúva a nafukuje bez toho, aby sme do neho dali kvas, kvasnice či sódu bikarbónu, siaha až do šestnásteho storočia. Vtedy žil istý kuchár so zábavným menom Pantanelli a patril medzi početnú skupinku talianskych kuchárov, ktorú si so sebou doniesla do Francúzska Katarína Mediciová. Bolo to presne sedem rokov po tom, čo spolu s ňou opustil rodnú Florenciu, už to možno aj ľutoval, opúšťal sa a zrazu sa stal zázrak. Pri malom experimentovaní sa mu podarilo vymyslieť cesto, ktoré počas pečenia vytváralo v sebe obrovskú bublinu. Doslova sa samo nafukovalo. Navyše aj celkom dobre chutilo.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.