kakao pochádza z Južnej Ameriky. Hovorí sa o Kolumbii a Venezuele, no najstaršie vzorky kakaových produktov vyškrabaných z keramiky nájdenej pri jazere Puerto Escondido svedčia skôr o Hondurase. Z ich analýz sa dá povedať, že ľudia si kakao pripravovali už takých 1 500 rokov pred naším letopočtom. No kakaové bôby sa spracúvali už dávno predtým. Podľa všetkého prvé, čo sa z kakaovníka pripravovalo, nebola ani čokoláda, ani zázračný životabudič z hnedého prášku, ale – alkohol. Naozaj nečakané. A dokonca nebol ani z kakaových bôbov ale z dužiny, ktorá ich obklopuje. Tú nechali starovekí Američania pekne vykvasiť a hneď bola nálada, hneď sa veselšie hulákalo po Andách. Popri popíjaní však zistili, že kakaovník dokáže značne zlepšovať náladu aj bez toho, aby sa z neho vyrábal alkohol. Keď totiž z jeho plodu vylúpli dužinu s fialkastými bôbmi, nechali ich s ňou prekvasiť, potom ich vysušili, vytlačili z nich tuk a pomleli, získali prášok, ktorý keď zmiešali s vodou, robil s človekom divy.
Zrazu ako šibnutím čarovného prútika zmizli všetky problémy, vylepšila sa neradostnou dobou podmienená zlá nálada, človek sa cítil šťastný a pri sile. Predovšetkým mužnej sile. Kakaovému nápoju sa totiž prisudzovala zázračná moc, čo dokáže postaviť chlapa okamžite na nohy.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.