ak niečo v kulinárskom svete urobilo rýchlu a ohromujúcu kariéru, takpovediac, zo dňa na deň, je to práve tento benátsky dezert. Ešte na začiatku sedemdesiatych rokov ho nikto nepoznal a už o desať rokov ho má v ponuke pomaly každá lepšia kaviareň. Ľudia sa do tiramisu absolútne zamilovali. V čom tkvie tento zázrak? Hovorí sa o troch dôvodoch. Prvým je veľmi nenáročná príprava, ktorú zvládne aj to najväčšie cukrárske nemehlo, čiže mať ho v ponuke nie je pre žiadnu cukráreň, kaviareň či reštauráciu veľký problém. Druhý dôvod je unikátna a nová chuť, ktorá vychádza z prekvapivej kombinácie jemného syra, kávy, horkého kakaa a surového žĺtka. V novších variáciách sa doň dáva ešte dezertné víno, rum či likér, čo exotický zážitok ešte prehlbuje. No a do tretice, zákusok napriek svojej ťažkotonážnej a omamnej chuti pôsobí neuveriteľne ľahko. Ako taký hebučký vankúšik. Bežný človek však na to, aby miloval toto mramorové čudo, nepotrebuje nejaké vážne dôvody. Stačí ho ochutnať a je to tam. Tá šialená kombinácia všetkých tých vecí, čo nám v živote robia radosť: alkohol, káva, kakao – čiže čokoláda. Keby sa tam ešte dal nejako vopchať tabak, bolo by to dokonalé. Možno práve preto sa tento dezert tak volá. Tiramisu totiž v doslovnom preklade znamená „vytiahni ma hore“ a používa sa vo význame „poteš ma“, „urob mi radosť“. Všetky ľudské neresti a slasti na jednom mieste, v jednom temnom, zamatom potiahnutom kúsku.
Podľa toho, ako je tiramisu po svete rozšírené, človek by čakal, že patrí medzi absolútne klasiky a má prinajmenšom takú tiahlu históriu ako zmrzlina či čokoláda. No nie je to tak.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.