svinčík z Etonu, tak by sa ten čudný dezert dal preložiť. Radí sa medzi emblematické britské maškrty, ktoré sa servírujú na záver vydareného obeda či ako spríjemnenie lenivej chvíle na precízne zorganizovanom pikniku. Podáva sa najviac v sezóne, keď sa špargľa strieda s jahodami. Vtedy treba minúť všetky zostávajúce bielka a zároveň využiť očarujúcu chuť nastupujúcich šťavnatých jahôd. Dezert je to, samozrejme, výsostne aristokratický, tak nám to aspoň chce vsugerovať jeho názov.
Eton je totiž v Británii pojem. Nie dedinka Eton pri Windsore, ale internátna škola pre vyššie vrstvy Eton college, ktorá v nej sídli. Založil ju na výchovu šľachtických dorastencov kráľ Henrich VI. a odvtedy je symbolom skvelého stredoškolského vzdelania, ktoré si ešte drží konzervatívny ostrovský rámec – v škole sú všetky deti od trinástich do osemnástich rokov na internáte a je určená iba pre chlapcov. Študenti už nemusia byť výhradne aristokrati, no všetci patria medzi elitu. Dostať sa na školu nie je vôbec ľahké, rozhoduje postavenie rodičov, to, či na Etone študovali tiež, vysoké školné a študijné výsledky. Vyštudovalo tam množstvo kľúčových postáv britskej politickej scény či osobností kultúry a podľa rôznych neoverených správ sa tam zrodil aj tento fantastický a veľmi jednoduchý dezert.
To bolo tak. Všade naokolo zúri belle époque a na Eton college sa už žije pravidelným výročným kriketovým zápasom proti konkurenčnej, tiež výhradne chlapčenskej internátnej škole v Harrow. Všetko naň bolo nachystané, v jednom z piknikových košov si trónila grandiózna Pavlova torta vyrobená z obrovských bielkových pusiniek a cukrom stuženej šľahačky s jahodami.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.