s tou jaskyňou to nie je až také veľké zveličenie, ako by sme si mohli myslieť. Stopy tradičného sardínskeho chleba pane carasau sa totiž našli v kamenných stavbách datovaných asi 1 000 rokov pred Kristom, ktoré ešte stále môžeme na Sardínii navštíviť. Aké to boli stopy, to si asi každý, čo tento zázrak ochutnal, vie predstaviť. Obrovské množstvo všakovakých omrviniek, bez ktorých sa to pri konzumácii pane carasau jednoducho nedá. Ide totiž o chlieb, ktorý si so sebou brali sardínski pastieri, keď opúšťali rodný dom, aby sa venovali dlhé mesiace len svojmu stádu oviec. A keďže potrebovali mať pri sebe dostatok jedla a najmä takého, čo naozaj dlhé mesiace vydrží, sardínske žienky nelenili a dali hlavy dokopy. Podľa všetkého boli tri, pretože práve toľko žien potrebujeme na jeho tradičnú výrobu. Dumali teda ony tri, dumali, až vydumali chlieb, ktorý v suchu vydrží nielen tri mesiace, ale dokonca vraj až rok. Bohvie, možno tým chceli chlapom niečo naznačiť, to sa už nedozvieme. Tento ich vynález však vydržal celé tisícročia a dodnes sa na Sardínii vo veľkom konzumuje. Dokonca sa dá povedať, že Sardíniu po celom svete preslávil.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.