najprv však bola kniha. Presnejšie článok v New Yorkeri pod názvom Don´t eat before reading this (Pred čítaním tohto nejedzte), no ten sa mu neskôr rozrástol do knižnej podoby, ktorú pozná hádam celý kulinársky svet. Kitchen confidental: Adventures in the culinary underbelly. U nás knihu poznáme z českého prekladu s názvom Důvěrnosti z kuchyně – Pikantní dobrodružství šéfkuchaře. Tá kniha prehrmela kontinentmi a všade bola absolútnym bestsellerom. Nie preto, že sa viezla na módnej vlne záujmu o jedlo a stravovanie. Keď vychádzala, ešte o nej nebolo ani chyrovať. Bol to totiž práve Anthony Bourdain, ktorý dokázal upriamiť oči celého sveta na kultúrne aspekty stravovania. Sme totiž jediný živočích, čo okolo prípravy svojej stravy robí také rituálne tance.
Samozrejme, Anthony Bourdain nebol prvý kuchár, ktorý napísal knihu či natočil cestopisný kulinársky seriál. No Anthony, na rozdiel od iných, to robil s takým neodolateľným šarmom, takou priamočiarou vervou, že sa s ním dokázala stotožniť celá generácia. Bol to odrastený pankáč, čo vyrastal na The Ramones a ktorý si v kuchyniach newyorských podnikov užil svoje – od bitiek cez pravidelné užívanie všakovakých vtipných chemických substancií, ktoré boli všeličo, len nie legálne, až po vyčerpávajúci post hlavného šéfkuchára. A dokázal o tom všetkom písať ako nikto iný.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.