tagliatelle al ragù alla bolognese – tak sa nazýva originál jedla, ktoré pokorilo celý svet a stalo sa etalónom pravej talianskej chuti. Problém však je, že tým, ako si svet prerábal túto omáčku z hovädzieho a bravčového mäsa na svoj obraz, samotní obyvatelia regiónu Emilia -Romagna ju už akosi v globalizovanej a značne pomenenej podobe neveľmi považujú za svoju. Skôr ukazujú prstom na juh, smerom k Neapolu a tvrdia, že ten krvavočervený paradajkový glej so smutnými mäsovými hrudkami pochádza odtiaľ a mal by sa volať neapolské ragú alebo neapolské špagety.
Na to sa zas ozývajú Neapolčania, nech si Bolončania tie svoje urážky nechajú, že oni s tou úbohou omáčkou na motorestoch a v pizzeriách nič nemajú. Síce vo svojom neapolskom ragú majú viac paradajok, no to neznamená, že môžu za nejaké bolonské špagety. Nech si tú hanbu severania pekne vyžerú sami a do dna. To, že sa nad týmto jedlom doťahujú dve mestá, ešte nič nie je, pretože nad tým najsprávnejším receptom na bolonské ragú sa dokážu hlučne porozprávať dokonca aj samotné rodiny. Každá z nich stráži ten najsprávnejší recept, presné minúty a poradie pridávaných ingrediencií, tajné postupy a zaklínadlá. V jednom sa však zhodnú – správne ragú sa dá pripraviť nie za menej, ako štyri hodiny. Je to približne aj čas, za ktorý sa talianska pospolitosť dokáže dohodnúť, čo do neho popridávať a ako, aby chutil naozaj každému.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.