kto ho kedy ochutnal, úplne mu prepadol. Ak sa pripraví naozaj starostlivo a s láskou, je tak neskutočne nadýchaný, že človek má pri ňom až povznášajúce pocity. Pričom ide o úplne banálnu prílohu k hustým a sýtym severoafrickým jedlám. No chuť je naozaj zvláštna, nedá sa povedať, že by bola celkom neutrálna, ako pri inej prílohe. Človek pri ňom cíti chlebovinu, aj akýsi zvláštny, drevitý chvostík. Veľmi dobre sa dopĺňa s korenistou stravou, dáva orientálnym chutiam parádne vyniknúť. Pridáva sa do šalátov, kombinuje sa s bylinkami, či dokonca so zrniečkami z granátového jablka, pripravuje sa na sladko – predovšetkým v západnej časti severnej Afriky, alebo slúži ako prvá vec, ktorá sa aranžuje na tanier, aby sa potom na tento zlatavý zrniečkový vankúš položil kus poriadne voňavej jahňaciny.
Vraj pochádza z Marrákeša. Aspoň tak to tvrdí prvá zmienka o kuskuse v kuchárskej knihe z trinásteho storočia napísaná istým anonymom. Opisuje sa v ňom jedlo alcuzcuz, ktoré sa podávalo deťom. Zrejme to bola vychýrená sladká pochúťka s datľami. Neskôr sa už kuskus vyskytuje v každom lepšom cestopise opisujúcom dobrodružné cesty po Maroku, Tunisku, Egypte či arabských krajinách na Blízkom východe, kam sa kuskusové zrniečka tiež dostali a okamžite sa stali základom tamojšej kuchyne. Predovšetkým v Levante, čiže na východnom pobreží Stredozemného mora, s ním vedia čarovať rovnako dobre ako priamo v jeho rodisku.
„Kuskus objavili nomádske kmene, brávali si ho na dlhé a vyčerpávajúce putovania Saharou.“
Čo to vlastne je, tá nadýchaná nádhera? Ide o hrubšiu krupicu, ktorá sa komplikovaným a veruže aj dosť namáhavým spôsobom láme z tuhých jadier tvrdej pšenice semoliny, ktoré sa už nedarilo zomlieť v kamenných žarnovoch. Jadierka sa najprv pokropia slanou vodou, poprášia múkou, aby sa lepšie drobili a následne sa ručne šúchajú o kamennú dosku. Po čase, keď sa zo zŕn oddelia jemnejšie časti, všetko sa preoseje a drobí sa znova. Cieľom je získať jemné guľôčky, či skôr zrniečka, ktoré sa nechajú presušiť na slnku, aby získali trvácnosť. Kuskus podľa všetkého najprv objavili nomádske kmene, ktoré si ho so sebou brávali spolu s datľami na svoje dlhé a vyčerpávajúce putovania Saharou.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.