ak sa novinár pred desiatimi rokmi spýtal hociktorého rozhľadenejšieho šéfkuchára, čo považuje za najväčšiu neresť a hanbu v našom gastronomickom akváriu, bez akéhokoľvek zaváhania vyslovil jej meno. Vegeta bola symbolom všetkého, čo pre profesionálov znamenalo socialistické varenie – pripraviť hrniec polievky či univerzálnej hnedej omáčky z polotovaru, to všetko samozrejme tak, aby sa ušetrilo, čiže s omnoho väčším pomerom vody. Potom to ochutnať a doladiť škrobom kvôli hustote a soľou. Na dôvažok všetko prekryť vegetou, ktorá dodá jedlu umami, piatu chuť. Vtedy sa o umami, samozrejme, ešte nevedelo, no každý, kto niekedy jedlo s vegetou ochutnal, zažil tú typickú vlnu na jazyku, to zaliatie ústnej dutiny čudnou, mäsovou chuťou, ktorú so sebou prináša glutaman.
Treba povedať, že vegeta sa týmto symbolom stala úplne nevinne. Vznikla totiž zarovno s inými gastro vynálezmi dvadsiateho storočia, keď sa z ľudského stravovania postupne vytváralo nové odvetvie priemyslu. Človek začal jesť viac v podnikových kantínach ako doma, deti zase v školských zariadeniach. A netýkalo sa to len krajín socialistického bloku. Vegeta sa však zo všetkých tých fascinujúcich vynálezov vyšvihla v našich krajoch na popredné priečky obľúbenosti. Predovšetkým v bývalej Juhoslávii, kde ju vymysleli, neskôr v Maďarsku, Sovietskom zväze a Československu. Došlo to až tak ďaleko, že sa z nej stal takmer podpultový tovar. Nechýbala takmer v žiadnej domácnosti, dokonca aj babičky, ktoré ešte udržiavali tradíciu poctivej domácej stravy, museli ustúpiť a namiesto štipky šafranu pustiť do nedeľnej polievky niečo iné – skrátka, vytvoriť miesto pre tohto nového, intenzívneho votrelca so žmurkajúcim kuchárom na obale. A tak sa sypká žltá soľ s kúskami sušenej polievkovej zeleniny, byliniek a glutamátu sodného predrala priamo na stoly a trónila si tam až do deväťdesiatych rokov, odkiaľ ju vykopli všakovaké vypäté články o škodlivosti glutamanu sodného a príliv nových, obalom a exotickou chuťou príťažlivejších dochucovadiel zo Západu. Treba podotknúť, že tie sa obsahom glutamanu často od vegety príliš nelíšili.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.