je to výzva. Dodnes nemôžem zabudnúť na tie vyplašené pohľady Európanov, s ktorými som mal tú česť spoznávať zákutia japonskej kuchyne. Všetko erudovaní odborníci, pravidelní návštevníci vyhlásených chrámov gastronómie. Francúzka si tykala s asi najväčším egom medzi šéfkuchármi Alainom Ducasom a práve boli v značne vyostrenom spore o zle naparenú zeleninu. Španielka zas nikdy nešla pod tri hviezdičky a dávala to všetkým hlasne najavo.
A teraz obe vo svojich kašmíroch a norkách sedeli pred kôpkou niečoho na prvý pohľad takého smutného, takého poľutovaniahodného a v očiach sa im zračili značné rozpaky. V kameninovej miske na ne totiž čakali čudné lesklé bobuľky vo farbe... povedzme škorice, ktoré sa rozhodne nepodobali na nič, čo by sa malo konzumovať. Nad nimi doširoka usmiati Japonci čakajúci na reakciu. Boli celí rozochvení, veď ponúkali svoje rodinné striebro, svoj crème de la crème.
„Japonská dlhovekosť sa pripisuje aj pravidelnému raňajkovaniu natta.“
Francúzka nabrala odvahu, chytila paličky a jemne nimi prevalila jedno slizké zrnko cez druhé. Z hnedej kôpky sa uvoľnila vôňa a Francúzka badateľne zbledla. Španielka, odhodlaná kolegyni zo severu naznačiť, že ona snob rozhodne nie je, si povedala, že to nemôže byť také hrozné, veď ona už jedla naozaj všetko. Rozhodla sa tie bôbiky nabrať na paličky a položiť si ich do úst. Len čo ich zdvihla, začali sa za nimi ťahať dlhé hnedkasté nite. Španielka pozerá na hostiteľov, čo s tým, tí jej naznačujú, aby si to rozhodne dala do úst. Nabádanie sa pozvoľna mení na povzbudzovanie. Španielka sedí s napriahnutou rukou, v ruke palička s nattom, hnedé fúzy vejú v prievane.
Svoj nápad práve horko oľutovala. Tentoraz sa navyše vôňa rozbehla všetkými smermi a zbledli sme všetci. Ten odor bol niečo neuveriteľné. Dokonca aj nám, Čechom a Slovákom – odchovancom na všakovakých rozlezených pivných syroch, syrčekoch a bryndzových haluškách, začali slziť oči. Páni, to vám bol taký puch, ten mohol pokojne okná rozbíjať! Z raňajkových bizarností teda natto jednoznačne vedie. Pochopiteľne, s kôpkou ryže je to všetko značne jemnejšie, dá sa dokonca hovoriť o síce svojráznej, ale pochutine.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.